Alopecia androgenetică este cea mai comună formă de cădere a părului și reprezintă 95% din totalul cazurilor de alopecii. Conform studiilor de specialitate, căderea părului cauzată de alopecia androgenetică afectează aproximativ 50% din bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, aproximativ 13% din femeile aflate înainte de menopauza și circa 37% din femeile aflate la menopauză.
La bărbați, căderea părului debutează la nivelul regiunii fronto-temporale (părul rămâne pe frunte dispus în forma literei M) sau la nivelul vertexului (din creștetul capului) și poate ajunge până în stadiul cheliei. În alopecia androgenetică, cele trei faze ale creșterii firului de păr (faza anagenă-creștere, faza catagenă-repaos, telogenă-cădere) se dereglează, din cauza nivelului crescut de androgeni din foliculii de păr. Acesta duce la un ciclu mai scurt de creștere a părului, astfel încât firele de păr care cresc ulterior și devin, treptat, din ce în ce mai mici în diametru, mai scurte în lungime și mai deschise la culoare. În plus, există o întârziere în creșterea părului pentru a înlocui firele vechi. În final, foliculii, prin micșorare, se reduc complet și nu mai produc fire de păr. Astfel, ciclul de creștere a părului se dereglează, faza anagenă se scurtează, iar cea telogenă crește.
În clinica Derma Expert by Elos, pacienții beneficiază de o analiză extrem de precisă, care analizează în detaliu firele de păr și fazele de creștere în care acestea se află. Este vorba de TrichoLab. Această analiză a scalpului este realizată cu dermatoscopul digital Fotofinder, folosind funcția tricologie pentru a diagnostica afecțiunea de fond ce poate determina căderea părului și o analiză extinsă ce cuantifică numărul de fire în stadiul de creștere, numărul de fire în stadiu terminal, numărul foliculilor piloși cu 1,2,3 unități foliculare, grosimea medie a firelor de păr, ajutând în acest fel medicul specialist Derma Expert să aleagă cea mai eficientă metodă de tratament pentru tipul de alopecie de care suferă pacientul.
Cauzele alopeciei androgenetice la bărbați
Factorii care conduc la pierderea firelor de păr și apariția cheliei la bărbați sunt de natură genetică și hormonală.
Cercetările efectuate de specialiști la nivel mondial au stabilit că această formă de cădere a parului este strâns legată de activitatea hormonilor masculini – androgenii. Principalul hormon androgen este testosteronul. Testosteronul este prezent în foliculii de păr și este supus acțiunii unei enzime care îl preschimbă într-un hormon și mai puternic, numit dihidrotestosetron (DHT). În timp, dihidrotestosetronul începe să blocheze funcția foliculilor de dezvoltare a firelor de păr. Astfel, perioada de creștere a firului de păr (faza anagenă), se scurtează, de la o durată normală de 2-6 ani, la doar câteva luni sau săptămâni.
Deasemenea, căderea părului la bărbați poate fi și o afecțiune moștenită, cauzată de o sensibilitate genetică la efectele dihidrotestosetronului (DHT) în anumite zone ale scalpului.
Cellenis, metodă eficientă de tratament pentru alopecia androgenetică
Cellenis este un tratament de ultimă generație, non-chirurgical, cu rezultate foarte bune în oprirea căderii părului, recomandat de către specialiștii Derma Expert în cazul alopeciei androgenetice la bărbați. Aceasta procedură presupune recoltarea unei cantități mici de sânge de la pacient, într-o eprubetă specială, sterilă, și apoi centrifugarea acesteia. Astfel, se obține separarea plasmei de celulele roșii și apoi, se va îmbogăți cu factori de creștere, aceștia maximizând potențialul propriei plasme de până la 5 ori.
Plasma autologă îmbogățită cu trombocite se injectează intradermic, în puncte situate la 1 cm distanță. Deoarece Cellenis utilizează numai produsul biocompatibil obținut prin centrifugare, riscul apariției efectelor adverse este aproape nul, iar rezultatele sunt maximizate. Astfel, folosește puterea de vindecare a propriului organism în scopuri estetice, garantând pacientului atât rezultate excepționale în scurt timp, cât și lipsa efectelor adverse.
Rezultatele sunt vizibile la 2-6 săptămâni după tratament, în funcție de specificitățile fiecărui pacient. Pentru un efect susținut și de durată specialiștii Derma Expert recomandă 2-3 ședințe efectuate la interval de 4-6 săptămâni. Ulterior, se pot face ședințe de întreținere, pentru menținerea rezultatelor timp îndelungat.
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT