Alice Șapcă

Dr.Alice Șapcă
Dermatologie - Medic Dermatolog
  • Congrese medicale Congresul Internațional de Dermatoscopie - Fotofinder Systems (Thessaloniki, 2018)
    Dermatoscopia de la A-Z (susținut de Aimilios Lallas, MD, București)
    EADV - Congresul European de Dermatologie și Venerologie (Geneva, 2017)
    Zilele Melanomului (Constanța, 2017)
    Congresul Internațional de Medicină Anti-Aging (București, 2016)
  • Cursuri

      ●Diagnostic și plan de tratament pentru căderea părului - Fotofinder Tricholab


      ●Aplicații pe tehnologia laser CO2RE Chirurgical - Syneron Candela


      ● Tratamentul laser al onicomicozei


      ● Perfecționări laserterapie Clinica Elite Madrid

  • Speaker

      ●Conferința Națională a Medicilor Dermatologi Rezidenți - a 3-a ediție, Cluj Napoca

A fi medic înseamnă dăruire. Pornești din start la un drum despre care știi că va fi lung, dar de la care te aștepți să-ți ofere satisfacția de a te trezi zilnic fericit și pregătit pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de cunoștințele acumulate de tine constant. Chiar dacă nu sunt dermatologul tipic care și-a ales această ramură a medicinei dinaintea admiterii la facultate, contactul cu dermatologia a fost momentul decisiv care mi-a schimbat perspectiva asupra felului în care vedeam anterior această specialitate. Zilele petrecute alături de medici dăruiți care pornind de la o manifestare cutanată puteau pendula între a fi clinicieni, patologi, esteticieni sau chirurgi, m-au determinat să realizez că dermatologia, prin varietatea de patologii abordate este specialitatea care întrunește pe deplin ceea ce îmi doream să fac și să fiu un medic complet.

Ce v-a inspirat să deveniți medic dermatolog? 

Am vrut să devin medic, nu pentru că am fost influențată pozitiv de cei din jurul meu în acest sens, ci dimpotrivă. Tatăl meu considera după „experiența” de trei ani de pacient că medicina nu este pentru fiica lui, însă am vrut probabil să-i demonstrez opusul și să dau în felul acesta înapoi și parte din ceea ce primise el. Dermatolog sunt însă pentru că pusă în fața fiecărei specialităti medicale în parte, dermatologia a fost cea care m-a surprins prin vasta gamă de patologii, cât și prin posibilitatea de a combina partea chirurgicală, de cea estetică și bineînțeles partea de patologie.

Ce vă inspiră cel mai mult în munca pe care o faceți?

Cu siguranță este vorba de pacient și de mulțumirea acestuia din momentul în care motivul medical pentru care s-a prezentat a fost elucidat și tratat. Sunt un medic care constant încercă să-și îmbunătățească și actualizeze informațiile despre patologiile dermatologice și tratamentele asociate și asta datorită și pentru pacienții mei.

  • Dermatoscopie digitală
  • Excizii dermale laser
  • Incizii dermale laser
  • Tricoscopie digitală
  • Mezoterapie scalp
  • Cellenis scalp
  • Tratament acnee
  • Tratament cicatrici
  • Consultații dermatologice

Care sunt percepțiile greșite ale pacienților în ceea ce privește dermatologia?

Dermatologia este un domeniu extrem de vast, cu foarte multe patologii intricate și manifestări cutanate care pot varia ca aspect și prezentare de la un pacient la altul, ceea ce o face de fapt și mai atrăgătoare. Pentru a putea corect diagnostica și trata o afecțiune a pielii, ca dermatolog ai nevoie să comunici cu pacientul, să-l vezi, să palpezi eventual formațiunea de pe piele și asociat unor analize specifice să oferi o soluție. Este nevoie deci de timp și răbdare. Deși există percepția greșită că leziunile cutanate nu sunt riscante, unii dintre pacienți trecând cu vederea modificări care defapt ar trebui să-i alarmeze, pot spune totuși că numărul acestora este în scădere și asta mai ales în condițiile în care pacienții sunt din ce în ce mai informați și conștienți de aspectul estetic, dar și de sănătatea lor.

Ce ne puteți spune despre aparatura de ultimă generație pe care o utiliați în clinica Derma Expert?

În cadrul clinicii DermaExpert, pacientului îi pot fi oferite atât răspunsuri, cât și tratamente specifice orientate în funcție de patologia dermatologica. Pornind de la partea de diagnosticare performantă (dermatoscopie digitală pentru evaluarea formațiunilor cutanate, tricoscopie pentru examinarea părului și a scalpului), până la laserterapia utilizată în anumite tipuri de leziuni cutanate vasculare, pigmentare sau cu scop ablativ, toate acestea au la bază aparatură medicală de ultima generație care mă poate ajută să ofer pacienților noștri, alături de expertiză medicală și rezultate.

Cum arată viitorul dermatologiei? Există noi proceduri/ tehnologii sau produse la orizont?

Dacă până recent nu aveam la dispoziție tehnologii de înaltă performanță, ci doar bisturiul și un electrocauter, actualmente laserele ocupă un loc fruntaș în dermatologie și asta pentru că pot oferi soluții țintite pentru anumite tipuri de leziuni ale pielii, cu o lezare minimă a țesuturilor adiacente. Există în plus, multipli compuși medicamentoși pe piața farmaceutică sau aflați încă în studii clinice care pot permite o mai bună abordare în ceea ce privește mai ales bolile dermatologice autoimune și chiar partea de antianging. Cu siguranță, dermatologia este o specialitate medicală care se află într-o continuă transformare și asta mai ales datorită evoluției aparaturilor medicale.

  • Dermatoscopie digitală
  • Excizii dermale laser
  • Incizii dermale laser
  • Tricoscopie digitală
  • Mezoterapie scalp
  • Cellenis scalp
  • Tratament acnee
  • Tratament cicatrici
  • Consultații dermatologice

Care este cel mai important sfat pe care îl dați tuturor pacienților dumneavoastră în ceea ce privește îngrijirea pielii?

Cel mai ușor este să previ o afecțiune, mai ales atunci când sunt cunoscuți clar factorii etiologici. Cel mai important sfat pe care îl pot oferi unui pacient este acela de a-și proteja pielea, atât prin aplicarea unei creme cu fotoprotectie care scade rata de îmbătrânire a pielii și riscul apariției unor afecțiuni cutanate potențial severe, cât și prin autoevaluarea periodică pentru a putea fi identificată la timp orice modificare suspectă care să-l orienteze către cabinetul medicului.

Care sunt statisticile actuale ale persoanelor care suferă de cancer de piele? Care sunt locurile cele mai frecvente pentru cancerul de piele?

Tumorile cutanate maligne, fie ele melanocitare (melanomul malign) sau nonmelanocitare (carcinoame) sunt cele mai frecvente, estimându-se a fi peste o treime din toate tipurile de cancer diagnosticate în populația generală, cu o incidență în continuă creștere în ultimii 20 de ani. În funcție de tipul tumorii există localizări mai frecvent interesate precum zonele fotoexpuse (extremitatea cefalică) în cazul carcinomului bazocelular, semimucoase (buze, genital) în cazul carcinomului spinocelular, în timp ce melanomul poate fi depistat la femei mai ales la nivel gambier sau la bărbat la nivelul toracelui. Deși pielea fotoexpusa este la cel mai mare risc pentru a dezvoltă leziuni maligne, orice localizare poate fi întâlnită.

Cum se poate evita cel mai bine apariția cancerului de piele?

Expunerea repetată și neprotejată la lumina solară este cauza declanșării unor modificări celulare care în timp pot duce la transformare malignă. Implicarea ultravioletelor ca și factor declanșator pentru apariția unei tumori cutanate de tipul melanomului și nu numai este dovedită și studiată, astfel încât fotoprotectia, cât și limitarea expunerii la soare sau la alte tipuri de lumina artificială (solar) sunt elemente cheie facile prin care poate fi limitat acest risc. În condițiile prezenței unor factori de risc multipli pentru dezvoltarea unei tumori cutanate (fotolezare, traumatizare, fototip I-II, istoric personal sau antecedente în familie de tumori cutanate maligne etc.), cea mai corectă abordare este bineînțeles prevenția prin screeningul periodic dermatoscopic care poate ajută la identificarea în stadii incipiente, tratabile a leziunilor maligne cutanate.

  • Dermatoscopie digitală
  • Excizii dermale laser
  • Incizii dermale laser
  • Tricoscopie digitală
  • Mezoterapie scalp
  • Cellenis scalp
  • Tratament acnee
  • Tratament cicatrici
  • Consultații dermatologice

Echipa Medicală

Dr. Lidia Zegrea

Dermatologie

Dr. Alina Vancea

Dermatologie

Dr. Dana Chielcea

Dermatologie

Dr. Filis Demirgean

Dermatologie