Ioana Pescaru

Dr.Ioana Pescaru
Dermatologie - Medic Dermatolog Coordonator
  • Congrese medicaleEADV - European Society of Dermato-Venerology
    ESLD - European Society of Lasers in Dermatology
  • Cursuri

      ● Tehnici de reconstrucție în chirurgia dermatologică-hands on, Cluj Napoca, 2015


      ● Reducing Signs of ageing through chemical peels procedures, 2015


      ●Flebologie, București, 2015

  • Speaker

      ● Întâlnirea ESLD a EADV, Viena, 2016


      ● Simpozionul de Vară de Dermatologie, București 2014, 2016, 2017


      ●Congresul Anual al Asociației Medicale Române, București 2014, 2015, 2016


      ● Conferința Națională de Dermatoze Profesionale, Târgu-Mureș, 2015

Interesul pentru dermatologie a început din timpul facultății, un factor determinant fiind îmbunătățirea aspectului propriei pieli. Am o pasiune pentru rezultatele pe care le pot obține prin utilizarea laserelor în domeniul dermato-estetic și din dorința de a fi mereu la curent cu progresul în domeniu și de a fi în contact cu cei mari specialiști, am devenit membru al European Society of Lasers in Dermatology. Particip activ la congrese și simpozioane atât în țară, cât și în străinătate, unde am susținut diverse prezentări legate de subiecte de interes pentru mine. În cadrul Elos Skin & Laser Center am avut ocazia ca în ultimii 3 ani să pun în practică tehnici din domeniul dermato-estetic pe care le-am dobândit atât în activitatea de zi cu zi, cât și la conferințe și cursuri.

Ce v-a inspirat să deveniți medic dermatolog?

Ca orice femeie, am fost mereu preocupată de aspectul pielii. Aceasta reflectă deseori atât starea de sănătate, cât și vârsta biologică a unei persoane. Personal, m-am confruntat cu o formă severă de acnee, ce a debutat după vârsta de 20 ani și având în vedere impactul atât estetic, cât și psihologic pe care o problemă de piele o poate provoca unei persoane, alegerea specialității de dermatologie a devenit firească.

Ce vă inspiră cel mai mult în munca pe care o faceți?

Mă inspiră încrederea în sine pe care o dobândesc pacienții mei după tratamentele dermato-estetice. Odată cu încrederea în sine apare și creșterea percepției pozitive a acestora în mediul social, imaginea unei persoane fiind un puternic catalizator al succesului.

Care este experiența (ca medic dermatolog) de care sunteți cel mai mândră?

Experiența de care sunt cel mai mândră este obținerea de rezultate pozitive în tratarea adolescenților și copiilor. Gestionarea problemelor de piele ale acestora poate fi dificilă dacă medicul nu reușește să creeze o relație de comunicare și de încredere foarte bună, uneori acest lucru fiind mai dificil decât cu o persoană adultă, deși pentru un adolescent, aflat într-o fază critică de dezvoltare, impactul acestor probleme este mult mai mare. Îmi place să lucrez cu adolescenți și copii și să le ofer șansa de a-și modifica percepția uneori negativă pe care o au legat de propria imagine.

  • Îndepărtarea tatuajelor
  • Leziuni vasculare
  • Tratament cuperoză/ rozacee
  • Tratament leziuni pigmentare
  • Tratament acnee
  • Rejuvenare vaginală
  • Rejuvenare facială
  • Tratament vergeturi
  • Tratament cicatrici

Care sunt percepțiile greșite ale pacienților în ceea ce privește dermatologia?

Una dintre percepțiile greșite cel mai des întâlnite este că bolile de piele trec de la sine sau cu ajutorul așa-numitelor “leacuri băbești”. Acest fapt este destul de grav, deoarece unele afecțiuni dermatologice pot fi semnul unei afecțiuni sistemice severe și doar rareori, bolile de piele sunt autolimitate. De asemenea, tratamentele încercate de pacienți fără sfatul unui dermatolog cel mai adesea agravează afecțiunea inițială, ducând la complicații.

Ce ne puteți spune despre aparatura de ultimă generație pe care o utilizați în clinica Derma Expert?

Răspundem mereu cererilor pacienților noștri și dezvoltarea clinicii a venit treptat prin achiziționarea progresivă de aparatură și practicarea unor tehnici dermato-estetice pentru care am primit solicitări. Deținem toată gama de aparatură și stăpânim tehnicile care se găsesc în orice clinică de top din străinătate (aparat de dermatoscopie digitală Fotofinder, laser ablativ fracționat CO2RE etc), ceea ce ne permite să oferim pacienților noștri o paletă largă de opțiuni pentru multe dintre problemele dermatologice cu care se confruntă. De asemenea, aparatura și tehnicile se pot combina cu succes pentru rezultate cu adevărat vizibile.

Cum arată viitorul dermatologiei? Există noi proceduri/ tehnologii sau produse la orizont?

Viitorul dermatologiei este în strânsă legătură cu dezvoltarea tehnologiei. Dezvoltarea laserelor utilizate în domeniul medical de aproximativ 20 ani este în plină expansiune, ducând la scăderea dramatică a efectelor adverse pentru tratamentele deja în uz și la creșterea aplicabilității lor pentru tratarea unor noi afecțiuni. De asemenea, dezvoltarea unor tehnici non-invazive de diagnosticare a tumorilor cutanate, cum ar fi microscopia confocală, va permite diferențierea acestora în benigne și maligne fără a fi necesară excizia lor, fapt ce rămâne încă imposibil de realizat în prezent în unele cazuri fără trimiterea piesei la examen histopatologic.

  • Îndepărtarea tatuajelor
  • Leziuni vasculare
  • Tratament cuperoză/ rozacee
  • Tratament leziuni pigmentare
  • Tratament acnee
  • Rejuvenare vaginală
  • Rejuvenare facială
  • Tratament vergeturi
  • Tratament cicatrici

Care este cel mai important sfat pe care îl dați tuturor pacienților dumneavoastră în ceea ce privește îngrijirea pielii?
Întotdeauna le spun să aibă răbdare și mizez pe dezvoltarea unei relații de încredere. Este firesc ca pacienții să își dorească rezultate vizibile rapid, să aibă așteptări mari și de aceea încerc întotdeauna să dezvolt un dialog cât mai deschis medic-pacient, aceasta fiind singura cale ce poate duce la rezultate satisfăcătoare de ambele părți. De asemenea, nu există niciodată o rețetă ideală care se poată fi aplicată tuturor pacienților cu aceeași afecțiune, deoarece eficacitatea poate fi uneori diferită în funcție de individ. Mă dedic mereu identificării celei mai eficiente combinații dintre proceduri și tratamente.

Care sunt cele mai des invocate motive pentru care un pacient dorește să renunțe la un tatuaj?
Frecvent realizarea unui tatuaj este o decizie făcută intempestiv, emoțional din motive care țin mai puțin de cea rațională, ceea ce face ca oamenii să ajungă să le regrete mai târziu, când starea lor emoțională se schimbă sau situația lor socială se schimbă (angajarea la un nou loc de muncă, părerea negativă a celor din jur despre tatuaj). Sau uneori vor să facă loc pentru alte tatuaje.

Cum se comportă pielea tatuată după o primă ședință de laser?
Laserul Alexandrit este la oră actuală utilizat în mod standard pentru îndepărtarea tatuajelor, deși are și alte aplicabilități. Se realizează distrucția selectivă a moleculelor de pigment, fragmentele fiind apoi absorbite de macrofage (celule specializate) și eliminate în circulația sangvină. Îndepărtarea unui tatuaj depinde foarte mult de modul în care este realizat acesta (de către un profesionist sau un amator), de localizarea tatuajului (zonele mai aproape de inimă, cu o circulație mai bogată, răspund mai bine) și de culorile utilizate (cel mai bine răspund pigmenții negru, albastru și verde). Post-tratament pielea poate prezenta edem, eritem, vezicule, hemoragii punctiforme sau înnegrirea temporară prin oxidarea pigmentului. Aceste efecte sunt normale și dispar în câteva săptămâni. Ședințele se realizează la un interval de aproximativ 8 săptămâni. Efectele adverse nedorite care pot apărea sunt hipo sau hiperpigmentarea tegumentului (în special la persoanele cu o piele închisă la culoare, la care poate fi afectat și pigmentul natural al pielii, melanina), care pot persistă până la 6-12 luni, riscul de arsuri, infecții sau cicatrici, dar acestea apar rar. Numărul de ședințe nu este standard și se stabilește în funcție de tatuaj.

  • Îndepărtarea tatuajelor
  • Leziuni vasculare
  • Tratament cuperoză/ rozacee
  • Tratament leziuni pigmentare
  • Tratament acnee
  • Rejuvenare vaginală
  • Rejuvenare facială
  • Tratament vergeturi
  • Tratament cicatrici

Echipa Medicală

Dr. Lidia Zegrea

Dermatologie

Alice Sapca este medic dermatolog in cadrul clinicii Derma Expert by Elōs specializat in tumori cutanate

Dr. Alice Șapcă

Dermatologie

Dr. Dana Chielcea

Dermatologie

Dr. Alina Vancea

Dermatologie