Maria Barsevschi

Dr.Maria Barsevschi
Dermatologie - Medic Dermatolog
  • Congrese Medicale Conferința Natională a Medicilor Dermatologi Rezidenți (Târgu Mureș, 2018)
    Congresul Național de Medicină Anti-Aging (București, 2017)
    Congresul Anual al Asociației Medicale Romane (2015, 2017)
    Școala Dermato-Venerologică de Vară (București, 2014)
  • Cursuri

      ● Tehnici dermatoestetice combinate


      ● Dermatoscopie practică

  • Specializări

      ● Aplicații pe tehnologia laser Pulsed Dye Laser, Syneron Candela


      ● Training laserterapie CO2RE Estetic, tratament cicatrici, vergeturi, rejuvenare facială

Ce v-a inspirat să deveniți medic dermatolog?

Vocația și pasiunea pentru medicină am descoperit-o încă de pe băncile școlii, când învățam despre părțile corpului uman și cum funcționează ele în interdependență și armonie perfectă. Menținerea acestui echilibru reprezintă pentru mine meseria de medic. După 4 ani de liceu de profil Chimie-Biologie, am decis să urmez Facultatea de Medicină “Carol Davila” din București, locul unde am învățat bazele medicinei și care mi-a arătat cât de vast și de complex este acest domeniu și câtă muncă și dăruire necesită această profesie.

Ce vă inspira cel mai mult în munca pe care o faceți?

Patologia pielii are și un puternic impact psihologic și emoțional asupra pacienților prin faptul că este în văzul tuturor, ceea ce aduce o încărcătură emoțională suplimentară și influențează mult calitatea vieții. Astfel, ca medic dermatolog, nu tratezi doar o boală de piele, ci tratezi omul în ansamblul său. Ideea că prin meseria pe care o exerciți poți schimba în bine viața celui de lângă tine este o inspirație suficientă care să te impulsioneze să-ți faci meseria cu pasiune și dedicație îndreptată către nevoile fiecărui pacient .

Care este experiența (ca medic dermatolog) de care sunteți cel mai mândră?

Ca dermatolog, o experiență de neuitat a fost primul diagnostic de melanom pe care l-am pus. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, iar diagnosticul pus într-un stadiu incipient poate fi dificil, ușor de trecut cu vederea, însă acesta salvează viața pacientului.

  • Tricoscopie digitală
  • Tratamente alopecie
  • Implant de păr
  • Tratament rozacee/ cuperoză
  • Tratament acnee inflamatorie
  • Dermatoscopie digitală
  • Îndepărtarea tatuajelor

Care sunt percepțiile greșite ale pacienților în ceea ce privește dermatologia?

Pacienții percep această specialitate în funcție de propriile experiențe pe care le-au avut cu patologia dermatologica, astfel încă părerile sunt foarte diferite. Unii o consideră o specialitate limitată strict la piele, când, frecvent, leziunile pielii sunt strâns legate de alte patologii interne, la fel cum bolile de piele pot afecta, în același timp, și alte organe, iar tratamentul este de multe ori asociat. Deasemenea, sunt multe boli sistemice grave care sunt descoperite pornind de la leziuni pe piele și care, investigate și diagnosticate corect, pot fi tratate din stadii incipiente.
Deasemenea, este de menționat că extensia leziunilor nu se corelează neapărat cu severitatea bolii. Astfel, leziuni de mici dimensiuni , nedureroase, uneori neînsemnate și trecute cu vederea de către pacient, pot reprezenta boli grave și pun viața pacientului în pericol, pe când altele, mai extinse, se tratează ușor, fără riscuri pentru pacient.

Care sunt tendințele pe care le vedeți în prezent în dermatologie și cum s-au schimbat acestea în ultimii 5 ani?

În prezent, în orice domeniu al medicinei, accentul se pune pe prevenție, astfel că metodele de diagnostic și tratament au performat de la un an la altul, iar evoluția tehnologiei s-a orientat mult în acest sens. Așadar, se dorește că bolile, inclusiv cele dermatologice, să fie depistate în stadiile timpurii și să fie tratate cât mai simplu și cu riscuri minime pentru pacient. Deasemenea, în ritmul alert al societății de astăzi, metodele de diagnostic și tratament trebuie să fie rapide, sigure și cu perioadă de recuperare minimă, iar medicina, și implicit tehnologia medicală, țin pasul cu nevoile din prezent, și, din punctul meu de vedere, o fac cu succes.

 

  • Leziuni vasculare
  • Tratament rozacee
  • Tratament cuperoză
  • Dermatoscopie digitală
  • Excizii dermale laser
  • Incizii dermale laser
  • Tricoscopie digitală
  • Tratamente alopecie
  • Îndepărtarea tatuajelor

Care este cel mai important sfat pe care îl dați tuturor pacienților dumneavoastră în ceea ce privește prevenirea căderii părului?

Le recomand pacientilor sa apeleze la medic inca de la cele primele semne de cadere sau subtiere a parului. In cadrul unui control de specialitate medicul face investigatii amanuntite pentru a pune un diagnostic precis. Este foarte important sa se faca o examinare tricoscopica a scalpului, urmata de interpretarea analizelor de sange si chiar realizarea unor teste genetice in caz de alopecie avansata.

Pe langa un plan de tratament, medicul poate stabili si o rutina de ingrijire adecvata tipologiei de par a fiecarui pacient.

Care sunt cele mai comune cauze care conduc la căderea părului?

Cea mai comuna cauza o reprezinta mostenirea genetica, atat pentru barbate, cat si pentru femei. Aceasta are ca principala repercusiune alopecia androgenetica.

De asemenea, stresul are o mare influenta asupra scalpului, conducand la aparitia efluviului telogen. Anumite patologii dermatologice, ca lichenul plan sau dermatita seboreica, pot reprezenta cauze ale caderii parului, ce necesita tratament de specialitate.

Problemele hormonale netratate la timp, inrautatesc situatia in cazul femeilor, fiind de cele mai multe ori suprapuse peste carențele nutritive datorate regimurilor stricte, anemiei din sarcina sau aplicarii unor produse de styling, utilizării extensiilor de par sau a diverselor tehnici de coafare. Toate acestea pot avea un impact direct asupra foliculului pilos.

Cand este indicat ca un pacient sa apeleze la implantul de păr?

Implantul de par se poate recomanda doar in urma unui consult de specialitate, si intotdeauna implica un protocol de tratament amplu. Acesta presupune nu doar indesirea zonei afectate de caderea parului, ci si conservarea celorlalti foliculil pilosi.

In clinica noastra, transplantul de par face parte din protocol de tratament 360, care are ca etapa initiala stimularea cresterii firelor de par miniaturizate si conservarea foliculilor existenti. Acest lucru se realizeaza folosind tratamente adjuvante, incepand cu solutii topice, injectare de terapie Cellenis, fire, toxina botulinica, terapie laser. Protocolul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient in parte tinand cont de varsta pacientului, predispozitia genetica si afectiunile acestuia.

  • Leziuni vasculare
  • Tratament rozacee
  • Tratament cuperoză
  • Dermatoscopie digitală
  • Excizii dermale laser
  • Incizii dermale laser
  • Tricoscopie digitală
  • Tratamente alopecie
  • Îndepărtarea tatuajelor

Echipa medicală

Alice Sapca este medic dermatolog in cadrul clinicii Derma Expert by Elōs specializat in tumori cutanate

Dr. Alice Șapcă

Dermatologie

Dr. Dana Chielcea

Dermatologie

Dr. Ioana Pescaru

Dermatologie

Dr. Filis Demirgean

Dermatologie