Totul Despre Acnee: Cauze, Preventie si Tratamente
Acneea este una dintre cele mai comune probleme dermatologice, afectand peste 50% dintre adolescenti, dar si aproximativ 10% din pacientii de varsta adulta. De cele mai multe ori, aceasta afectiune are un mod de manifestare agresiv si nu influenteaza negativ doar aspectul pielii, ci si echilibrul emotional al pacientilor.
De aceea, acneea este unul dintre principalele motive pentru care pacientii se prezinta in cabinetul unui medic dermatolog, dar si nucleul industriei medical estetice, care, in momentul de fata, abunda in produse si tratamente extrem de eficiente impotriva tuturor tipurilor de acnee.
Cauzele Acneei
In aparitia cosurilor, comedoanelor si chisturilor, sunt implicati mai multi factori declansatori, care pot fi atat interni, cat si externi.
- Factori interni
- Hipersecretia glandelor sebacee. Perioada pubertatii debuteaza cu o hiperactivitate a glandelor sebacee, din pricina modificarilor hormonale din organism. Porii se incarca de sebum, iar flora microbiana prezenta in mod uzual pe piele se modifica, conducand la aparitia inflamatiilor, cosurilor pe sub piele, celor purulente si nodulilor rosii. Tot din pricina hipersecretiei, poate aparea tulburarea de cheratinizare, care duce la formarea unui dop folicular ce impiedica drenajul normal al sebumului la suprafata pielii si produce inflamatia.
- Mostenirea genetica. Studiile de specialitate indica si componenta genetica in aparitia acneei, in sensul ca parintii pot transmite descendentilor numarul si activitatea glandelor sebacee, precum si tulburarile de cheratinizare.
- Peste 70% dintre femei remarca aparitia cosurilor si agravarea acneei in perioada premenstruala. Acest fapt este cauzat de activitatea hormonala, respectiv a testosteronului, care conduce la secretia crescuta de sebum si inflamarea porilor.
- Factori externi
- Efectul perioadelor tensionate si a emotiilor puternice se pot citi si pe pielea noastra, intrucat stresul afecteaza activitatea hormonala, respectiv a hormonilor corticosuprarenali care actioneaza asupra glandelor sebacee marind productia de sebum. Astfel, pielea devine din ce in ce mai sensibila si mai iritabila.
- Exista studii care atesta o legatura stransa intre consumul anumitor alimente si aparitia cosurilor, si anume: produsele lactate, produse de patiserie si de tip fast food.
- Produse cosmetice. Anumiti compusi din produsele cosmetice pot si mai mult agrava acneea decat sa o reduca, de aceea la primele manifestari trebuie intrerupta utilizarea acestora.
- Mediul inconjurator. Agentii patogeni din atmosfera pot irita porii si cauzeaza aparitia pustulelor, astfel ca desfasurarea de activitati in praf si poluarea favorizeaza aparitia acneei. In plus, aplicarea mainilor murdare pe fata este un alt factor favorizant.
- Lezarea cosurilor. Populara metoda de ”stoarcere” a cosurilor trebuie restrictionata, intrucat aceasta este brutala cu pielea si impinge sebumul si bacteriile mai adanc in piele, agravand inflamatia. In plus, pielea este lezata si creste riscul aparitiei cicatricilor de la acnee.
Tipuri de Acnee
Acneea poate fi catalogata in functie de tipul de manifestare, severitate si varsta la care apare, astfel:
In functie de leziunile care predomina, acneea se clasifica in:
- Acnee comedoniana. Se manifesta prin aparitia de puncte negre si albe, dispuse cu precadere in zona T, dar si pe pometi. Aceasta este o forma usoara de acnee, care poate fi tinuta sub control si tratata destul de facil, fara a afecta tesuturile pielii.
- Papulo-pustuloasa. Domina papulele- leziuni inflamatorii rosii si dureroase-, alaturi de pustule-leziuni rosii ce prezintă un punct alb, central- si comedoane. Pielea este seboreica si se ingrasa foarte rapid. Netratate corespunzator, leziunile inflamatorii afecteaza stratul de colagen si elastina si determina aparitia cicatricilor post-acneice.
- Nodulo-chistica(conglobata). Aceasta este cea mai severa forma de acnee vulgara, este dificil de tratat si afecteaza tesutul cutanat la un nivel profund. Se manifesta prin eruptii adanci si inflamate aparute pe ten, dar si pe alte zone ale corpului, precum spate, piept sau brate. Poate fi asociata si cu pete rosiatice extinse, astfel ca vorbim de o acnee rozacee, care impune o abordare polivalenta, atat in ceea ce priveste reducerea cosurilor, cat si a inflamatiilor. Chisturile acneice sunt moi la atingere si dureroase, avand aspectul unor umflaturi pline cu lichid. Este posibila si aparitia nodulilor cu textura tare si durerosi la atingere, care se dezvolta adanc sub piele si necesita o lunga perioada de vindecare.
In majoritatea cazurilor, acneea se manifesta si prin puncte negre (comedoame deschise). Acestea apar atunci cand glandele sebacee produc o cantitate prea mare de sebum. Excesul de sebum se acumuleaza si se amesteca alaturi de celulele moarte ale pielii.
Astfel, el blocheaza foliculii de par si se formeaza un dop in interiorul porilor. Comedonul deschis expune acest „dop“ de sebum la aer, avand ca rezultat oxidarea substantei uleioase, cu aspect de ceara, transformand dopul într-un punct de culoare neagra, foarte inestetic. Punctele negre apar cu precadere in zona T (frunte, nas, barbie).
In functie de varsta la care debuteaza acneea, exista:
- Acneea neonatala. Poate aparea inca din prima saptamana de viata.
- Acneea infantila. Debuteaza dupa 4 saptamani de viata.
- Acneea copilariei. Poate aparea dupa varsta de 2 ani.
- Acneea juvenila. Este cea mai frecventa forma de acnee si debuteaza la pubertate.
- Acneea adultului. Poate aparea dupa varsta de 25-30 de ani.
Preventia Acneei
Preventia este una dintre metodele prin care ne putem feri de anumite afectiuni, insa in cazul acneei nu putem face ceva concret, atat timp cat exista un fond pentru dezvoltarea acesteia. Insa, putem preveni acutizarea acneei prin adoptarea unei rutine de ingrijire zilnice, astfel incat sa protejam sanatatea pielii:
- Mentineti fata curata. Indiferent daca aveti acnee sau nu, este important sa va spalati zilnic pe fata, dimineata si seara, pentru a inlatura impuritatile, celulele moarte si excesul de sebum. Acestea blocheaza porii si provoaca inflamatia acestora. Totodata, nici spalarea mai des de 2 ori pe zi nu este recomandata, intrucat afecteaza echilibrul uleiurilor naturale ale pielii si deschide calea impuritatilor catre pori. Folositi apa calduta, nu fierbinte, si un gel de curatare delicat cu pielea. Un produs de curatare dur poate agresa inflamatiile pielii. Evitati utilizarea de produse si accesorii puternic exfoliante. La final, tamponati fata cu prosoape curate si schimbati prosoapele frecvent, intrucat acestea determina imprastierea bacteriilor.
- Hidratati pielea. O piele afectata de acnee are nevoie de hidratare la fel de mult precum un ten normal. Multe produse anti-acnee contin substante care usuca epiderma, de aceea este important sa utilizati produse care sa refaca bariera de hidratare si sa impiedice descuamarea pielii.
- Utilizati si produse care nu au nevoie de prescriptie medicala. Multe dintre produsele dermatocosmetice disponibile fara reteta contin ingrediente active precum acid salicilic, acid glicolic sau peroxid de benzoil, care contraataca bacteriile cauzatoare de acnee, insa au tendinta de a usca pielea odata cu leziunile acneice. Recomandarea este sa incepeti cu doze mici, apoi sa le mariti treptat.
- Reduceti utilizarea de produse de make-up. Primul impuls al majoritatii pacientelor este de a masca acneea cu fond de ten si pudra, insa medicii clinicii Derma Expert va recomanda sa nu faceti abuz de aceste produse, mai ales atunci cand exista o manifestare mai pronuntata a acneei. Utilizati, in special, produse de make up noncomedogenice, care nu blocheaza porii, iar la final de zi neaparat sa va demachiati.
- Alegeti cu grija produsele pentru par. Evitati utilizarea de parfumuri, uleiuri sau produse de styling. Acestea pot ajunge cu usurinta pe fata, blocand porii si cauzand iritatii. Folositi sampoane si balsamuri delicate si spalati-va parul de cate ori se ingrasa, fiindca sebumul din par poate ajunge cu usurinta pe fata, mai ales daca aveti parul lung.
- Nu va atingeti fata! Mainile sunt mari transportatoare de bacterii si le raspandesc cu usurinta. In plus, leziunile acneice deja existente se pot inflama si mai mult atunci cand le atingem.
- Evitati expunerea la soare. Razele ultraviolete pot prolifera inflamatia si eritemul asociat acneei si, deasemenea, pot favoriza aparitia hiperpigmentatiilor. Anumite medicamente prescrise impotriva acneei pot creste sensibilitatea pielii la soare, de aceea medicii clinicii Derma Expert va recomanda sa nu va expuneti in orele nerecomandate, respectiv 10.00-16.00, sa folositi creme cu factor de protectie (cu cel putin 6% oxid de zinc si minimum SPF 30).
- Adoptati o alimentatie sanatoasa. Reduceti pe cat posibil consumul de produse fast food, prajelile, zaharul si cresteti consumul de fructe si legume proaspete. Vitaminele, antioxidantii si fibrele continute de acestea contribuie la o piele luminoasa si sanatoasa, formand o bariera impotriva agentilor patogeni.
- Faceti sport. Efortul fizic este benefic pentru intreg organismul, inclusiv pentru piele. Acesta ajuta la diminuarea stresului, deci mai putin cortizol si, implicit, mai putin sebum.
In multe cazuri, respectarea acestor reguli nu stopeaza aparitia si acutizarea acneei si se impune, in mod evident, o consultatie de specialitate pentru recomandarea investigatiilor si a tratamentului potrivit.
Tratamente Pentru Acnee
In tratarea acneei, nu exista un scenariu tipic prin care sa se vindece si sa dispara cosurile purulente, cosurile pe sub piele, punctele negre, roseata si inflamatia. Pacientii cu acnee au nevoie de tratamente personalizate, in functie de tipul lor de piele, dar si a acneei cu care se confrunta.
Aceasta viziune este respectata de medicii din clinica Derma Expert by Elos, de aceea pacientii au parte intotdeauna de cele mai bune rezultate impotriva acneei si isi recapata frumusetea pielii.
In multe dintre dintre cazuri, medicii nostri pot recomanda anumite analize care sa faciliteze recomandarea celui mai bun plan de tratament:
- Testare microbiologică. Principala bacterie implicata in aparitia acneei este Propionibacterium acnes. Se recomanda testarea microbiologica in cazul pacientilor care prezinta leziuni sugestive pentru foliculita cu germeni Gram-negativi. La un rezultat pozitiv in urma analizei microbiologice se recomanda antibiotic. Antibioticele pe baza de Tetracicline sunt folosite in mod uzual in tratamentul acneei, avand atat activitate antimicrobiana, cat si antiinflamatorie.
- Testarea endocrinologica. Hormonii androgeni influenteaza aparitia acneei, insa evaluarea endocrinologica este necesara doar intr-un numar restrans de cazuri. Testarea endocrinologica le este recomandata pacientilor cu aspect clinic sau istoric personal de hiperandrogenism (excesul de hormoni androgeni). Manifestarile clinice ale hiperandrogenismului se caracterizeaza prin hirsutism (pilozitate excesiva, de tip masculin), acnee, tulburari ale ciclului menstrual (oligo- sau amenoree, menstruatii abundente si prelungite, sangerari intermenstruale), exces ponderal de tip androgen, infertilitate, durere pelviana. Cea mai frecventa cauza de hiperandrogenism pentru aparitia acneei este sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Deci, sunt cazuri in care tratamenetul dermatologic trebuie coroborat cu cel endocrinologic.
In prezent, exista o multitudine de produse destinate tenului acneic, alaturi de terapii laser si tratamente, astfel ca pentru toate tipurile de acnee exista o rezolvare.
- Creme si produse cosmetice. Pentru ingrijirea tenului acneic exista o serie de ingrediente cheie care reduc inflamatia, calmeaza leziunile acneice si regleaza excesul de sebum.Printre acestia se numara retinoizii, peroxidul de benzoil, alfa si beta hidroxiacizii (acidul salicilic, acidul glicolic).Pe langa faptul ca reprezinta un puternic agent antiaging, retinoizii (derivati din vitamina A) ajuta la diminuarea aderentei keratinocitelor (celule care blocheaza porii prin formarea unui strat ocluziv) si altfel este oprita dezvoltarea punctelor negre sau albe. Peroxidul de benzoil (derivat al apei oxigenate) are efect antibacterian si antiinflamator asupra pielii, trateaza acneea si previne aparitia altor leziuni.Acidul glicolic curata in profunzime pielea si exfoliaza celulele moarte de la suprafata pielii, favorizand regenerarea celulara si uniformizarea tenului. In completare, acidul salicilic actioneaza in interiorul porilor, nu doar in straturile superioare ale pielii, exfoliand puternic. Deasemenea, reduce cantitatea de sebum, reduce aspectul porilor dilatati si calmeaza eruptiile.Recomandarea produselor de ingrijire pentru acasa trebuie facuta doar de catre medicul dermatolog, in functie de tipul acneei.
- Tratamente medicamentoase. In functie de tipul acneei, tratamentele medicamentoase pot fi topice sau sistemice. Terapia topica in acnee include produse pe baza de retinoizi, antibiotice, antibacteriene, acid salicilic sau acid azelaic. Medicul dermatolog va stabili tratamentul in functie de tipul acneei, varsta pacientului, localizarea leziunilor, extinderea si severitatea acestora si, totodata, de preferinta pacientului.Eritromicina şi clindamicina sunt antibioticele topice cel mai frecvent folosite în tratamentul acneei. Antibioticele orale recomandate frecvent sunt cele pe baza de doxiciclina şi minociclina, care trebuie luate pe termen lung.O alta medicamentatie sistemica recomandata in acnee, dar rezervata formelor severe, sunt retinozii orali, de tipul Isotretinoin (Roaccutane).Medicamentul Roaccutane impotriva acneei a adunat in jurul lui destul de multe opinii controversate, din pricina reactiilor adverse la care ar putea supune pacientii, indeosebi depresia. De aceea, acesta trebuie administrat numai sub monitorizarea medicului, cu controale si analize frecvente.Studiile de specialitate indica faptul ca Roaccutane reduce cu 90% producţia de sebum si asigura o rata de vindecare de 85%. Isotretinoinul oral este tratamentul cel mai indicat pentru acneea vulgara, severa si neresponsiva la tratamentele anterioare.
- Tratamentul cu peeling chimic. Prin acesta, se realizeaza o exfoliere epidermica si, uneori, dermica, avand ca rezultat imbunatatirea texturii pielii, micsorarea aspectului porilor si reducerea secretiei de sebum. Are ca efect inflamatia la nivelul pielii si astfel se stimuleaza sinteza de colagen nou, cu efect de tonifiere și ameliorare a cicatricelor post-acneice.Deasemenea, peelingul chimicpotenteaza actiunea tratamentelor topice antiacneice atunci cand este repetat regulat si constant în schema de proceduri anti-acneice. In cadrul clinicii Derma Expert, utilizam o gama variata de peelinguri chimice pentru tratarea cosurilor si punctelor negre, intre care acidul glicolic produs de Laboratoarele Filorga, acidul salicilic, solutia Jessner si acidul tricloracetic, precum si combinatii ale acestora.Inainte de o procedura peeling pentru a obtine cele mai bune rezultate, este necesara o etapa de pregatire, care consta in aplicarea de creme cu retinoizi sau alfa-hidroxi-acizi, precum si evitarea expunerii la soare, atat inainte cat si dupa tratament, cu folosirea produselor de fotoprotectie. Astfel, se asigura o penetrabilitate mai buna, mai uniforma, mai controlata a agentului chimic si cu riscuri minime de reactii adverse.Dupa procedura, pielea se va descuama, iar in functie de produsul folosit, descuamarea poate dura in medie 2-5 zile, perioada in care este necesara o ingrijire delicata a pielii și aplicarea de creme emoliente de cateva ori pe zi. Este obligatorie aplicarea de creme cu factor de protectie dupa peeling pentru a evita pigmentarea pielii. Protocolul este stabilit in functie de tipul acneei si poate fi de 4-8 sedinte , realizate la un interval de 10-30 de zile.
- Terapia cu laser impotriva acneei. Prima etapa in tratarea acneei vulgare este diminuarea inflamatiei, de aceea medicii dermatologi Derma Expert recomanda laserul Vbeam Prima, avand o functie principala intr-un protocolul de tratament impotriva acneei.Modul de actiune al laserului Vbeam Prima consta in emiterea energiei laser, care va fi absorbita de oxihemoglobina din sange, avand ca efect diminuarea inflamatiei la nivelul leziunilor acneice.Astfel, laserul blocheaza alimentarea cu sange a inflamatiilor si in acest mod, acestea se vor diminua.Vbeam Prima este un tratament laser impotriva acneei extrem de bine tolerat de catre pacienti, cu discomfort si riscuri minime in timpul si dupa procedura.Tratamentul Vbeam Prima se realizeaza, in special, in sezonul rece, fiind interzisa expunerea la soare inainte si dupa tratament. Rezultatele se observa inca de la prima sedinta cu Vbeam Prima, inflamatiile se reduc considerabil, iar tenul capata un aspect uniform.Dupa procedura, specialistii clinicii Derma Expert recomanda folosirea produselor hidratante si emoliente pe ariile cutanate tratate, alaturi de produsele specifice ingrijirii tenuslui acneic. Studiile de specialitate, dar si pacientii din lumea intreaga care au incercat deja acest tratament, confirma o imbunatatire considerabila a eritemului asociat leziunilor acneice in urma tratamentului, precum si rolul sau in tratarea sau prevenirea cicatricilor post-acneice.O acnee vulgara tratata corect si la timp nu va degenera in afectarea retelei de colagen si elastina, respectiv aparitia cicatricilor post acneice, o alta afectiune dermatologica des intalnita si asociata acneei vulgare.Protocolul recomandat de catre medicii Derma Expert pentru laserul Vbeam in cazul acneei vulgare este de 3-5 sedinte, efectuate la un interval de 4 saptamani. Asociat acestui tratament, medicii pot recomanda sedinte de peeling chimic sau hidrodermoabraziune pentru reducerea comedoamelor, precum si produse specifice ingrijirii tenului.
Ingrijirea Tenului Post-Acneic
Dupa respectarea protocolului de tratament recomandat de medic, pacientii care s-au confruntat cu acneea trebuie sa adopte in continuare o rutina stricta de ingrijire, care sa previna reaparitia acneei si care sa mentina pielea sanatoasa. Acest lucru consta in:
- Aplicarea cremelor specifice tipului de ten, care sa tina in frau productia de sebum, sa hidrateze si sa previna aparitia cosurilor si punctelor negre. Pacientii pot apela si la masti speciale o data sau de doua ori pe saptamana, cu efect astringent (de reducere a sebumului). Mastile impotriva acneei pot fi achizitionate din farmacii sau pot fi realizate chiar acasa, din ingrediente naturale, precum argila, miere sau lamaie.
- Demachierea zilnica si pastrarea igienei pielii. Este absolut obligatoriu sa demachiem tenul la finalul zilei pentru inlaturarea machiajului, prafului si sebumului de peste zi. In caz contrar, porii se vor inflama din nou si vor aparea cosurile si punctele negre. Deasemenea, se impune o igiena stricta in ceea ce priveste utilizarea prosoapelor si fetelor de perna, care trebuie schimbate in mod frecvent.
- Aplicarea zilnica a cremelor cu factor de protectie. Dupa tratamente laser si peelinguri, pielea se sensibilizeaza si devine si mai vulnerabila in fata razelor UV. De aceea, crema SPF trebuie aplicata zilnic,ca un paravan impotriva soarelui.
Tratamente ”de reparare” a pielii dupa acnee. Netratate la timp, leziunile acneeice afecteaza stratul de colagen si elastina, determinand aparitia cicatricilor post acneice. Cel mai eficient tratament impotriva cicatricilor de la acnee este laserul fractionat CO2, CO2RE. In timpul procedurii cu laser CO2, acesta perforeaza pielea in milioane de gauri, vaporizand tesutul cu care intra in contact. Leziunile induse controlat pielii determina o reactie naturala din partea organismului de a vindeca zona afectata, creand noi legaturi de colagen si elastina. CO2RE are capacitatea de a trata atat tesuturile superficiale, dar si pe cele profunde.
In urma procesului de ablatie fracționata, se stimuleaza regenerarea tesutului si imbunatatirea aspectului cicatricilor hipotrofice cauzate de acnee, iar petele pigmentare vor disparea. In cazul cicatricilor hipertrofice de la acnee, se poate realiza eliminarea completa cu laserul a tesutului in exces, determinand astfel uniformizarea suprafetei cicatriceale, cu un timp de recuperare minim si fara risc.
Concluzii
Asadar, acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, pentru care exista nenumarate solutii de tratament. Pentru ca aceste solutii sa aiba succes este absolut necesar ca un medic dermatolog sa evalueze corect tipul acneei, sa recomande investigatiile necesare pentru a descoperi cauza si sa monitorizeze corect rezultatele terapiilor recomandate. Apelati cu toata increderea la clinica Derma Expert by Elos pentru a primi un plan corect de tratament impotriva acneei, care sa va aduca rezultatele dorite in timp redus.