Totul despre ingrijirea parului si prevenirea caderii parului – Un ghid complet
Caderea parului este o conditie dermatologica cu care numeroase persoane se confrunta pe parcursul vietii cel putin o data. Aceasta problema dermatologica se manifesta in mod diferit la femei si la barbati, cei din urma putand ajunge la pierderea completa a parului pe regiuni mari ale scalpului.
In situatii rare, caderea parului poate afecta si femeile. In multe dintre cazuri, caderea parului (alopecia) poate fi prevenita si tratata prin proceduri dermatologice sigure și eficiente, de aceea este important sa stim cum trebuie sa ne ingrijm parul, cand trebuie sa apelam la ajutor specializat pentru a depista cauza caderii parului și cum putem trata aceasta afectiune pentru a avea un par si un scalp sanatos.
Ce este caderea parului?
Parul este alcatuit dintr-o proteina numita keratina, produsa in foliculii de par, in stratul exterior al pielii. Pe masura ce foliculii produc celule noi de par, celulele vechi sunt impinse prin suprafata pielii la o rata de aproximativ sase centimetri pe an. Practic, parul pe care il puteti vedea este de fapt un sir de celule de keratina moarte. Fiecare folicul are propriul ciclu de viata care poate fi influentat de varsta, boala si o mare varietate de alti factori. Acest ciclu de viata este impartit in trei faze:
- Faza anagena (activa). Firele de par cresc constant, aproximativ 1cm pe luna. Aceasta faza dureaza intre 2 si 7 ani.
- Faza catagena (de tranzitie). In jur de 3% din firele de par se afla in acest stadiu, in care nu mai cresc si, pur si simplu, stagneaza. In acest stadiu, cresterea parului se opreste, iar teaca de la radacina exterioara se micsoreaza si se ataseaza la radacina parului. Aceasta este un fir inactiv, format doar din keratina. Practic, firele de par aflate in acest stadiu cad zilnic intr-un numar cuprins intre 50 si 150 de fire.
- Faza telogena (latenta). Firele aflate in acest stadiu (intre 6%-8%) nu mai cresc si raman inactive timp de aproximativ 100 de zile, dupa care cad.
Exista mai multe tipuri de cadere a parului (alopecie):
- Alopecia involutiva. Este o conditie naturala in care parul se subtiaza treptat, odata cu varsta. Mai multi foliculi de par intră in faza latenta, iar firele de par ramase devin mai scurte si mai reduse ca numar.
- Alopecia androgenetica. Este o afectiune genetica care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Barbatii cu aceasta afectiune pot suferi de caderea parului inca din adolescenta sau de la inceputul varstei de 20 de ani. Se caracterizeaza printr-o subtiere a parului si disparitia graduala a firelor de la coroana pana in zona frontala. Femeile cu aceasta afectiune nu experimenteaza o reducere a densitatii pana la varsta de 40 de ani, ci mai tarziu. Reducerea densitatii se petrece pe intreg scalpul, iar parul cade in cantitati mari in zona coroanei.
- Alopecia areata. Debuteaza subit si afecteaza zone ale scalpului, unde parul dispare complet. Este intalnita, cu precadere, la copii si adultii tineri. In 90% din cazuri, parul incepe din nou sa creasca in cativa ani.
- Alopecia universalis. In acest caz, intreg corpul este afectat, inclusiv sprancenele, genele si parul din zona inghinala.
- Tricotilomania. Este o afectiune de natura psihica, in cadrul careia indivizii isi smulg singuri parul si gasesc placere in acest lucru.
- Efluviu telogen. Este un dezechilibru in fazele de crestere ale firelor si afecteaza densitatea parului. Un numar mare de fire intra in faza latenta si cad.
- Alopecia cicatriceala. Aceasta rezulta in pierderea completa a parului in urma unor afectiuni inflamatorii ale pielii, precum celulita, foliculita, acneea sau lupus care pot lasa cicatrici ce afecteaza parul si il impiedica sa se regenereze. Periile electrice care genereaza caldura ridicata sau coafurile prea stranse pot declansa pierderea definitiva a parului.
Care sunt cauzele caderii parului?
Parul poate cadea din diferite motive, atat interne, cat si externe. Daca in cazul celor interne nu putem avea control, cu siguranta pentru cele externe trebuie sa luam masuri pentru a le minimiza.Cauze interne:
- Modificarile hormonale. Valorile anormale ale androgenilor afecteaza firele de par, atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor.
- Mostenirea genetica. Aceasta joaca un rol important, pentru ca alopecia se transmite pe linie genetica.
- Stresul emotional. Cortizolul-hormonul stresului intrerupe ciclul de crestere al foliculilor si poate fi considerat unul dintre principalii factori ai caderii parului.
- Terapiile medicale. O anumita medicamentatie sau chimioterapia afecteaza foliculii, mai ales pe cei aflati in stadiu activ de crestere.
- Sindromul ovarelor polichistice. Este un dezechilibru hormonal, care afecteaza ovulatia. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regula si prezinta formatiuni chistice la nivelul ovarelor. Sunt afectate si alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic si cel cardiovascular. Deasemenea, este afectat ciclul de crestere al firelor de par, care cad in cantitate mare.
- Carente nutritionale. Lipsa fierului din alimentatie, a proteinelor si a vitaminei B12 fragilizeaza firele de par. De aceea, este important ca medicul sa va recomande analize de sange si, pe baza lor, anumite suplimente alimentare pentru a reface carentele din organism.
- Pilulele contraceptive si alte medicamente. Unul dintre efectele secundare ale contraceptivelor este subtierea parului, fiindca hormonii care afecteaza ovulatia conduc la fragilizarea firelor de par. Acelasi efect negativ asupra parului il mai pot avea si medicamentele care trateaza depresia, hipertensiunea sau artrita.
- Procedurile cosmetice, cum ar fi spalarea deasa a parului, decolorarea si vopsirea parului, pot contribui la subtierea firelor, facandu-le fragile. Coafurile stranse, folosirea bigudiurilor calde si a produselor de styling deterioreaza si rup firele. Cu toate acestea, aceste proceduri nu produc chelire. In majoritatea cazurilor, starea parului se imbunatateste daca sursa problemei este indepartata. Totuși, deteriorarea severa a parului sau a scalpului provoaca uneori zone lipsite total de par.
De asemenea, exista anumite conditii medicale care pot declansa pierderea parului. Bolile autoimune sunt cel mai des evocate in cazurile de caderea parului, pentru ca sistemul imunitar incepe sa atace propriile organe, tesuturi si celule ale organismului. Acestea sunt:
- Boli ale tiroidei. Glanda tiroida poate fi hipoactiva, iar afectiunea se numeste hipotiroidism, sau hiperactiva, afectiune numita hipertiroidism. In ambele cazuri, consecintele sunt aceleasi: caderea parului din cauza dezechilibrului hormonal. Iar hormonii contribuie la reglementarea functiilor din organism, inclusiv cresterea parului. De aceea, medicii clinicii Derma Expert recomanda intotdeauna analizele specifice pentru depistarea acestei afectiuni.
- Lupusul. Atunci cand boala este in perioada activa, de cele mai multe ori este vorba despre alopecie localizata, adica zone mai mici sau mai mari lipsite de par. In cazuri rare, pacientii se pot confrunta cu alopecie difuza sau totala. Manifestarile sunt reversibile, in sensul ca in perioada in care boala intra in remisiune, parul se regenereaza si dispar zonele lipsite de par.
- Diabetul. Aceasta boala poate afecta ciclul de crestere al firelor de par. Cand insulina nu este secretata in cantitati suficiente, zaharul se acumuleaza in sange si acesta nu va mai transporta cantitatea de oxigen necesara hranirii foliculilor de par.
Cand este caderea parului normala? Cate fire cad in mod normal?
In orice moment, aproximativ 90% din parul de pe scalpul unei persoane creste. Un adult are, in medie, aproximativ 100.000 pana la 150.000 fire de par si pierde in jur de 100 de fire pe zi, astfel ca atunci cand observati cateva fire de par pe perie sau pe perna nu trebuie sa va ingrijorati.
Insa, daca atunci cand va treziti, observati perna acoperita cu par sau daca dupa spalat, scurgerea de la dus este plina de fire, inseamna ca va confruntati cu o cadere excesiva a parului.
Daca parul continua sa creasca sanatos si densitatea lui nu este vizibil afectata, iar caderea nu este pregnanta timp indelungat, nu sunt motive de ingrijorare. Insa, in cazul in care caderea este subita si cantitativa, se recomanda in mod cert vizita la un medic dermatolog.
Consultul si investigatiile de specialitate, precum analiza scalpului Tricholab, coroborate cu analize de sange, vor detecta patologiile care au declansat caderea parului. Un caz in care caderea parului, desi masiva, este normala, este dupa sarcina, la aproximativ 2 luni. Datorita nivelului mare de estrogen produs pe timpul celor 9 luni de sarcina, parul a inregistrat o cadere minima, insa la aproximativ 2 luni de la nastere, nivelul estrogenului revine la normal, firele de par isi pierd suportul oferit de hormoni si cad in numar masiv.
Caderea parului dupa sarcina poate dura 1-3 luni, dupa care parul incepe sa se regenereze. Acest lucru poate fi traumatizant pentru proaspetele mamici, insa nu sunt motive de ingrijorare decat daca aceasta cadere persista mai mult de 3 luni si nu da semne de regenerare. In acest caz, este recomandat sa se urmeze tratamente de specialitate care sa sustina regenerarea parului, precum mezoterapia si terapia Cellenis.
Cum putem trata caderea parului?
Contrar opiniei generale, nu doar prin sampoane, masti sau serumuri. In momentul de fata, piata farmaceutica si cea de larg consum abunda in sampoane si masti imbogatite cu substante impotriva caderii parului, iar prima intrebare a pacientilor este, inevitabil, ce sampon este mai bun impotriva caderii parului.
Atat timp cat nu se va trata cauza care a condus la caderea parului, veti investi inutil sume in achizitionarea unor produse care nu vor face decat sa va curete scalpul, iar substantele indelung laudate nu vor ajunge la radacina firului de par, acolo unde este necesar.
Deci, inainte de a discuta despre scheme de tratament este foarte important sa se identifice cauza caderii parului prin analize de sange si hormonale, care sa depisteze posibile carente de vitamine sau boli.
Este extrem de util ca aceste investigatii sa fie coroborate cu o analiza de ultima generatie a scalpului care sa emita o diagnoza a starii firelor de par. Este vorba de analiza TrichoLab. Clinica Derma Expert este una dintre putinele clinici dermatologice care au in portofoliu analiza Tricholab, cea care analizeaza in detaliu firele de par.
TrichoLab este o analiza a scalpului realizata cu dermatoscopul digital Fotofinder, folosind functia tricologie pentru a diagnostica afectiunea de fond ce poate determina caderea parului si o analiza extinsa ce cuantifica numarul de fire in stadiul de crestere, numarul de fire in stadiu terminal, numarul foliculilor pilosi cu 1,2,3 unitati foliculare, grosimea medie a firelor de par, ajutand in acest fel medicul specialist Derma Expert sa aleaga cea mai eficienta metoda de tratament pentru tipul de alopecie de care sufera pacientul. Aflati mai multe despre TichoLab!
Mezoterapia- cocktail revitalizant pentru par
Una dintre cele mai eficiente metode de tratament impotriva caderii parului si care sustine regenerarea si cresterea sanatoasa a parului este mezoterapia. Mezoterapia impotriva caderii parului este un tratament minim invaziv si non-chirurgical ce consta in microinjectari sub stratul epidermic al scalpului prin care se transmit la radacina firului de par un complex de vitamine, aminoacizi, minerale, care vor hrani foliculii de par, ii vor consolida si revitaliza, asigurand o crestere sanatoasa parului.
In cadrul mezoterapiei, medicii Derma Expert aleg folosirea unui cocktail special Filorga Medical NCTF 135, alături de alte substanțe active (biotină, dexpathenol, pentoxifilin, minoxidil etc.). Microinjectiile se efectueaza cu un ac fin, ceea ce asigura un disconfort minim pentru pacienti, la distanta de 1-2 cm, pe toata suprafata scalpului sau țintit pe zonele de interes, cu masarea ulterioara a scalpului, pentru propagarea substantelor.
Numarul sedintelor si frecventa cu care acestea se realizează sunt stabilite de catre medicul dermatolog, in functie de tipul alopeciei si de cum reactioneaza pacientul la tratament. Desi la prima vedere, ideea de injectii in scalp poate provoca oarecare anxietate, trebuie sa fiti convinsi de faptul ca mezoterapia pentru scalp este o metoda extrem de eficienta si benefica pentru par, conferindu-i vitalitate si densitate.
Cand acul strapunge pielea, pe langa furnizarea de vitamine, antioxidanti, peptide si nanopeptide, se stimuleaza oxigenarea celulelor si circulatia sanguina, asigurand o mai buna irigare a foliculilor. O circulatie sanguina buna la nivelul scalpului sprijina o crestere sanatoasa a firelor, iar aceastea nu se vor mai rupe asa usor la periere si nici la spalat.
De regula, sunt recomandate 5 sedinte, spatiate la 2 saptamani-1 luna, urmate apoi de sedinte de intretinere anual. Aflati mai multe despre Mezoterapie!
Terapia Cellenis- cel mai eficient tratament impotriva alopeciei.
Utilizat cu succes pana in prezent ca si procedura faciala impotriva efectelor imbatranirii, dar si in stomatologie pentru pacientii care au suferit implanturi, tratamentul Cellenis – este din ce in ce mai utilizat in cazurile de alopecie androgenetica sau areata, atat in cazul barbatilor, cat si in cel al femeilor, studii medicale indicand in mod clar eficienta acesteia.
Practic, tratamentul Cellenis impotriva caderii parului utilizeaza resursele propriului organism in vederea stoparii caderii parului. Se recolteaza sange de la pacient, care se centrifugheaza pentru separarea celulelor rosii de plasma. Plasma este bogata in trombocite si plachete, ce contine factori de crestere. Trombocitele din propriul sange joaca rolul mesagerilor, semnalizand celulelor sa functioneze la cote maxime pentru a repara si vindeca.
In acest mod, procedura Cellenis impotriva caderii parului stimuleaza activitatea foliculilor si cresterea unor noi fire de par. Orice pacient care se confrunta cu caderea parului este un bun candidat pentru aceasta procedura, iar cele mai bune raspunsuri ale procedurii Cellenis le au pacientii care l-au inceput la scurt timp dupa ce au remarcat o cadere pronuntata a parului.
Terapia Cellenis este utilizata cu succes in cazurile de alopecie androgenetica, atat la barbati, cat si la femei. Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda un protocol de 3-4 sedinte realizate lunar, urmate apoi de sedinte de intretinere la 6-12 luni.
Realizarea de tratamente de intretinere pe termen lung sunt optime pentru a continua sa stimuleze factorii de crestere si celulele stem care sunt asociate cu regenerarea si stoparea caderii parului. Afla mai multe despre Cellenis!
Implantul de par
Pierderea parului este, in egala masura pentru femei si barbati, o schimbare fizica dificil de gestionat, mai ales ca are un impact major asupra psihicului. Pentru pacientii care au suferit o cadere excesiva a parului, care a afectat linia naturala a acestuia, cea mai buna optiune este implantul de par.
Datorita tehnicii FUE (Folicular Unit Extraction), realizate in clinica Derma Expert cu ajutorul aparatului Smart Graft si a unei echipe de medici profesionisti extrem de bine pregatiti, pacientii care se confrunta cu caderea parului au parte de cea mai buna solutie impotriva caderii parului. Tehnica FUE- Folicular Unit Extraction- presupune recoltarea unitatilor foliculare din zona donatoare pe rand, una cate una.
Tehnica FUE este mult mai putin invaziva decat tehnica Folicular Unit Transplant, nu implica suturi sau semne post chirurgicale, iar pacientii au o perioada de recuperare redusa.
In plus, procedura de extractie a foliculilor realizata cu aparatul Smart Graft, disponibil in clinica Derma Expert, permite recoltarea grefelor de par mai eficient, prin intermediul unui dispozitiv special, intr-un timp mai scurt fata de alte aparate existente pe piata si pastreaza automat grefele de par la un nivel optim de hidratare si integre pana la implantarea in zona afectată de alopecie, asigurand o rata foarte ridicata de succes a procedurii, de aproximativ 95%.
Etapele procedurii de implant de par constau in consultatia initiala pe care pacientul o are cu medicul. In cadrul acesteia, medicul va intelege asteptarile pacientului si va face o simulare a rezultatului final. Deasemenea, va explica pacientului in ce consta procedura de implant de par, cum trebuie sa se pregateasca inainte de procedura si ce trebuie sa faca post procedura.
In ziua implantului de par, pacientul va fi pregatit pentru interventie prin administrarea unui sedativ usor si raderea zonei donatoare.Urmatorul pas este extragerea foliculilor de par din zona donatoare prin intermediul aparatului Smart Graft. Acesta este prevazut cu un aplicator special care extrage grefele de par, rand pe rand.
SmartGraft permite medicului sa colecteze, sa sorteze, sa numere si sa stocheze imediat fiecare grefa intr-un mediu cu temperatura controlata inainte de implantare. Acest lucru va asigura supravietuirea grefei de par si imbunatateste capacitatea firelor de a se dezvolta in noua zona a scalpului, de pana la 100%.
Punctul esential al procedurii este implantarea foliculilor extrasi in zona afectata de alopecie. In acest punct, este deosebit de important ca medicul sa plaseze corect foliculii de par in functie de unitatile foliculare recoltate si sa respecte unghiul corect de pozitionare, astfel incat rezultatul final sa fie unul natural.
Sunt esentiale experienta si profesionalismul specialistului, de aceea va puteti pune toata increderea in medicii clincii Derma Expert, care au beneficiat de numeroase traininguri alaturi de specialisti renumiti in implantologie si au la activ numeroase ore petrecute in sala de tratament.
Firele de par implantate vor incepe sa creasca natural, in fazele specifice de crestere. In primele saptamani de la implant, firele vor prinde radacina si apoi vor cadea. Acest proces este perfect normal si face parte din ”conduita” noilor fire de par.
La aproximativ 3 luni de la implant, vor aparea noi fire de par, urmate de o imbunatatire notabila a volumului si densitatii in 6 luni. Cresterea completa a firelor de par va avea loc intre 9 si 12 luni.
Dupa procedura de implant de par, expertii Derma Expert va pot recomanda produse speciale de ingrijire pentru acasa, precum masti impotriva caderii firelor, sampoane si serumuri speciale. Deasemenea, pentru intarirea foliculilor nou implantati, se vor recomanda sedinte de Cellenis. Afla totul despre implantul de par Smart Graft!
Ce mancam pentru a opri caderea parului?
Atunci cand dorim sa combatem caderea parului, trebuie sa actionam pe toate fronturile. Alimentatia este un front important pentru ca ceea ce mancam influenteaza extrem de mult sanatatea intregului organism si, deasemenea, cresterea si aspectul parului. O serie de substante sunt implicate in sanatatea parului, iar acestea sunt:
- Acizi grasi Omega 3. Acestia contribuie la hidratarea scalpului si hranirea foliculilor de par. Confera elasticitate firelor si previne ruperea acestora. Acizii grasi Omega 3 se regasesc in peste (somon, ton), varză de Bruxelles, nuci, alune sau seminţe de in.
- Fier. Deficienta de fier este o cauza majora a caderii parului, de aceea analizele de sange sunt intotdeauna recomandate in cazurile de cadere a parului, pentru a depista o eventuala carenta. Acest mineral este esential pentru cresterea parului pentru ca este cheia catre o circulatie sanguina sanatoasa. Cand valorile fierului sunt mici, se diminueaza alimentarea foliculilor cu nutrienti si este afectat ciclul de crestere al firelor. Cele mai importante surse de fier sunt carnea rosie, legumele verzi si cerealele integrale.
- Vitamina C. Absorbtia fierului in organism este mijlocita de vitamina C, de aceea este bine ca alimentele bogate in fier sa fie combinate cu cele bogate in vitamina C. Cele mai bune surse de vitamina C sunt cartofii dulci, capsunile, coacazele, citricele si kiwi.
- Vitamina E. Are rolul de a oferi protectie impotriva soarelui si radicalilor liberi, atat pentru piele, cat si pentru par.
- Biotina. Atunci cand nivelul de biotina scade, parul devine casant, uscat si se rupe mai usor. Alimentele bogate in biotina sunt ficatul, galbenusul de ou, faina de soia si drojdia. Medicii dermatologi ai clinicii Derma Expert by Elos includ intotdeauna in substanta pentru mezoterapie si biotina, care va contribui la intarirea firelor de par si va impiedica ruperea si caderea acestora.
- Proteinele. Parul este compus in buna parte si din proteine, iar acestea nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Acestea confera rezistenta si vitalitate parului. Consumati cat mai des carne de pui, de curcan, branzeturi si oua.
- Magneziu. Acesta este unul dintre cele mai importante minerale din corp si influenteaza peste 300 de reactii biochimice din organism, inclusiv cresterea parului. Atunci cand magneziul lipseste din organism, provoasca dezechilibre si declanseaza caderea parului. Cele mai important surse de magneziu sunt orezul, spanacul, migdalele si caju.
- Calciu. Desi atunci cand auzim de calciu, ne gandim direct la sistemul osos, iata ca acesta are un rol important si in structura parului, fiindca ii confera rezistenta. Produsele lactate, legumele si fructele uscate sunt bogate in calciu.
Exista si tratamente medicamentoase impotriva caderii parului?
In anumite cazuri, medicii dermatologi pot recomanda, in prima instanta, suplimente alimentare cu vitamine si aminoacizi impotriva caderii parului. Acestea trebuie administrate conform indicatiilor medicului, in cure de 2-3 luni, de 2 ori pe an, si nu mai mult decat atat pentru ca exista riscul ca luate continuu sa agraveze problema caderii parului.
Administrate singular, suplimentele alimentare nu vor face minuni si, in mod, cert, trebuie prescrise doar de catre medic. Pacientilor cu anemie feripriva (prin deficit de fier) li se vor prescrie suplimente pe baza de fier. De asemenea, pacientii cu tulburari tiroidiene vor primi indicatia de a consulta un medic endocrinolog pentru corectarea dezechilibrului hormonal prin medicamentatia specifica.
In cazurile de alopecie androgenetica severa, pe langa tratamentele realizate in clinica, precum mezoterapie si terapia Cellenis, se pot prescrie si medicatii hormonale, in functie de sex, precum Finasterida la barbati si Ciproteron acetat sau Spironolactona pentru femei.
Un tratament medicamentos topic (aplicare la nivelul scalpului) care si-a dovedit eficienta este Minoxidilul. Acesta se gaseste pe piata sub mai multe denumiri (Regain, Minoxidil sau Alopexy) si concentratii (2% pentru femei, 5% pentru barbati).
Se aplica la nivelul scalpului si determina cresterea firelor de par. Minoxidil va functiona atat timp cat este aplicat si efectele se vad dupa cateva luni. In prima faza, aplicarea de Minoxidil va determina caderea parului, ca mai apoi sa regleze cresterea, efectele aparand la 4-6 luni dupa tratament.
Cum ne spalam pe cap pentru a opri caderea parului?
Spalarea parului ajuta la prevenirea caderii parului pentru ca mentine scalpul curat si impiedica acumularea sebumului si blocarea foliculilor. Nu este recomandata spalarea zilnica a parului pentru ca se inlatura uleiurile naturale ale firelor si se vor fragiliza. Incercati sa pastrati o distanta de cel putin 2 zile intre samponari.
Alegeti un sampon cu textura usoara, in functie de tipul de par (normal, uscat sau gras). Este in regula sa testati mai multe sampoane pana cand il veti gasi pe cel care vi se potriveste cel mai mult.
Este de mentionat ca sampoanele medicamentoase pot usca si incurca tija firului de par si multi pacienti renunta la ele din acest motiv. Pentru a combate acest efect, se recomanda combinarea lor cu balsamuri sau masti de par emoliente. Acestea se vor aplica strict pe lungimea firelor de par.
Se aplica o cantitate mica de sampon si se maseaza timp de cateva minute pentru a stimula circulatia sanguina si, implicit, oxigenerarea scalpului. Dupa spalare, nu frecati parul cu prosopul pentru ca aceasta este fragil si se va rupe si mai usor. Este recomandata tamponarea parului cu prosopul.
Deasemenea, limitati utilizarea uscatoarelor de par. Caldura slabeste proteinele din par. Incalzirea si uscarea constanta pot duce la fragilitate și, automat, poate cauza pierderea parului, care altfel nu s-ar fi produs altfel. Uscarea naturala este cea mai potrivita pentru par, asa ca incercati sa il lasati cat mai des sa se usuce in mod natural.
Ce alte trucuri mai sunt pentru a avea un par sanatos?
- Reduceti aplicarea de produse de styling si a aparatelor de coafat (placi, ondulatoare si perii electrice)
- Evitati purtarea parului in coafuri stranse si nu dormiti cu parul prins in coada sau impletit
- Se recomanda scurtarea parului cu cativa cm pentru a evita tractiunea repetata
- Evitati schimbarile radicale a culorilor de par cu produselor de decolorare agresive
- Folosirea cu precautie a mastilor naturale pe baza de ulei de masline, ricin sau argan. Aceastea aduc beneficii in cazul unei caderi moderate ale parului, insa nu se vor aplica in cazul unui scalp cu dermatita seboreica sau cu tendinte de ingrasare.
Cum oprim caderea parului – Concluzii
Caderea parului este una dintre cele mai des intalnite probleme dermatologice in randul pacientilor. Din fericire, la momentul actual exista metode avansate de investigare ale caderii parului, precum analiza Tricholab, si tratamente de ultima generatie care asigura stoparea pierderii firelor, dar si repopularea cu par a zonelor afectate de alopecie (mezoterapia, terapia Cellenis si implantul de par).
Caderea parului nu este o problema care trece de la sine si trebuie sa actionati in momentul in care remarcati o cadere neobisnuita a firelor prin programarea la un medic dermatolog competent si la curent cu cele mai eficiente metode de tratament.
Este foarte important sa se identifice cauza caderii parului si sa se prescrie un plan de proceduri eficiente, care sa stopeze caderea parului si sa stimuleze regenerarea acestuia.