Angioamele reprezintă tumori benigne rezultate din creșterea în volum a vaselor capilare. Cunoscute în termeni populari drept ”alunițe roșii”, acestea pot apărea oriunde la nivelul corpului și devin din ce în ce mai comune la adulții de peste 30 de ani. Se înmulțesc o dată cu înaintarea în vârstă, afectând aproximativ 50% dintre persoanele adulte, conform unui studiu realizat de Societatea Americană de Dermatologie. Angioamele nu sunt periculoase pentru sănătatea unui individ, însă la anumite manifestări ale acestora, precum sângerarea sau multiplicarea subită, trebuie să vă adresați unui medic.
Există mai multe tipuri de angioame, precum angioamele-păianjen (se situează sub primul strat de piele și conțin un punct central de culoare roșie din care pornesc extensii spre exterior, ca o pânză de păianjen) sau ”cherry angioma”- angioamele cireașă (leziuni rotund-ovale roșii, punctiforme sau reliefate).
În strânsă legătură cu angioamele și adesea confundate cu acestea sunt angiokeratoamele. Acestea sunt formațiuni tumorale benigne de origine vasculară, asociate cu hiperkeratoza (îngroșarea localizată a stratului exterior al epidermului). Ca și angioamele, acestea se pot localiza pe mâini, picioare, fese, spate, abdomen, dar și la nivelul scrotului, în cazul bărbaților.
Ce cauzează apariția angioamelor?
Nu există încă nicio cauză cunoscută, însă studiile indică factorul genetic ca principală cauză a apariției acestor leziuni. Există o conexiune demonstrată cu sarcina (din pricina schimbărilor hormonale), expunerea la poluare și anumite condiții medicale. Deasemenea, vârsta este una dintre cauzele apariției angioamelor, fiind mult mai frecvente și mai numeroase la pacienții de peste 30 de ani.
Metode de tratament pentru angioame
Prezența angioamelor, precum și angiokeratoamelor, nu impune neapărat eliminarea lor, însă pacienții se declară deranjați, în primul rând, din motiv estetic de acestea. Un alt motiv, pe lângă cel estetic, poate fi faptul că acestea pot crea disconfort fizic, mai ales atunci când își măresc dimensiunea.
Una dintre primele metode de tratament folosite a fost electrocauterizarea, adică arderea acestora printr-un tub, prin care circulă curent electric. Totuși, metodele moderne de tratament precum laserul PDL Vbeam, de la Syneron Candela, disponibil în clinica Derma Expert by Elōs, au câștigat teren la nivel mondial și au clasat electrocauterizarea drept o metodă desuetă. Laserul Vbeam de la Syneron Candela este utilizat în clinicile de dermatologie din întreaga lume de peste 15 ani, tratând cu succes o arie largă de leziuni vasculare.
Cum acționează laserul Vbeam împotriva angioamelor?
Laserul Vbeam, din clinica Derma Expert by Elōs, funcționează pe principiul fototermolizei selective și țintește specific doar vasul de sânge, distrugându-l, fără să afecteze alte structuri ale pielii. Sistemul dinamic de răcire, precum și durata scurtă a impulsului îmbunătățește semnificativ rezultatul clinic și reduce considerabil riscurile de reacții adverse. În cadrul procedurii, sunt livrate impulsuri laser pe zona afectată de angioame sau angiokeratoame. Aparatul utilizează un colorant pentru a genera diferite culori ale fasciculelor laser, care sunt livrate în impulsuri. Culoarea luminii utilizate este influențată de afecțiunea care urmează să fie tratată. Spre exemplu, o lumină galbenă va fi absorbită de vasele de sânge din derm, determinându-le să dispară, fără a afecta țesuturile înconjurătoare. Vasele de sânge distruse sunt apoi reabsorbite și eliminate de către organism în timpul procesului normal de vindecare. Odată distruse, angioamele sau angiokeratoamele nu se vor mai reface și pielea își va recapăta aspectul.
Tratamentul cu laser Vbeam pentru angioame este dureros?
Sistemul de răcire integrat pe platforma laser Vbeam și livrarea rapidă a impulsurilor asigură o procedură cât se poate de comodă pentru pacienți, senzația resimțită fiind cea de arsură și usturime ușoară. În funcție de cât de afectată este zona de angioame sau angiokeratoame, pot fi necesare o sesiune sau mai multe, pentru confortul pacienților.
Programați acum o consultație cu unul dintre medicii dermatologi Derma Expert pentru a primi recomandările potrivite de tratament!