Papiloamele sunt tumori benigne și se prezintă sub forma unor excrescențe la nivelul pielii, fiind foarte ușor confundate cu alunițele, fără a avea însă ceva în comun aceastea. Papiloamele sunt cauzate de un virsus papiloma, de unde și denumirea lor, ce colonizează în mod natural pielea, și se dezvoltă, cu precădere, la nivelul gâtului, decolteului și spatelui, fiind mai numeroase in zonele de pliu, precum axilele sau zona sânilor.
Ce factori favorizează apariția de papiloame?
Papiloamele sunt destul de ”populare” atât în rândul femeilor, dar și al bărbaților, și au dimensiuni variate: de la mărimea unui vârf de ac și până la cea a unui bob de strugure. Acestea nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea indivizilor, însă pot provoca durere atunci când intră adesea în contact cu hainele sau bijuteriile, pe zonele de fricțiune. Studiile clinice indică faptul că persoanele diabetice sau supraponderale sunt mai predispuse la dezvoltarea papiloamelor și, deasemenea, se remarcă înmulțirea lor la femeile însărcinate, ca urmare a modificărilor hormonale. Nu provoacă durere, însă pot fi destul de supărătoare la nivel estetic, astfel că mulți paciente pot renunța la o anumită vestimentație pentru a nu atrage privirea asupra lor. Deasemenea, purtarea de bijuterii devine o dificultate, mai ales când papiloamele se situează la nivelul gâtului. În cazul bărbaților, aceste leziuni pot fi ușor traumatizate în timpul bărbieritului, însă nu ridică probleme înafara unei mici hemoragii locale ce poate fi oprită prin aplicarea unui pansament. Tăierea lor nu le va degenera în tumori maligne, așa cum se vehiculează în opinia populară.
Cum scapi de papiloame?
Dermatologii clinicii Derma Expert recomandă un consult de specialitate de îndată ce observați aceste excrescențe la nivelul pielii și, în niciun caz, nu trebuie sa apelați la tratamente locale, fără a consulta un medic. Există soluții topice, menite să ardă aceste formațiuni, însă dacă nu sunt utilizate cu mare grijă, pot afecta pielea sănătoasă, provocând arsuri. Cea mai sigură cale de a elimina definitiv papiloamele este procedura cu laserul CO2RE, disponibil în clinica Derma Expert. Laserul CO2 integrat pe platforma CO2RE presupune distrugerea termică a papiloamelor din rădăcină, fără ca acestea să aibă posibilitatea de a se reface. În plus, laserul CO2 acționează cu acuratețe și vizează strict formațiunea, fără a afecta țesuturile înconjurătoare. Laserul CO2 acționează și asupra fibrelor de colagen și elastină, ceea ce înseamnă că pielea se va reface rapid și nu vor rămâne cicatrici inestetice. Procedura de excizarea cu laser CO2 a papiloamelor durează puțin, de regulă între 15-40 de minute în funcție de numărul leziunilor, și este foarte puțin dureroasă. Mai ales că, înainte de intervenție se poate aplica o cremă anestezică sau se poate face anestezie injectabilă, în funcție de numărul leziunilor și de zona afectată.
Ce trebuie făcut înainte/după procedură?
Înainte de procedura cu laser CO2 de excizare a papiloamelor, medicii clinicii Derma Expert recomandă să evitați expunerea la soare timp de două săptămâni, să nu fi utilizat alte tratamente laser pe zonă sau soluții topice. Totodată, este indicat ca leziunile respective să fie analizate cu dermatoscopul Fotofinder, disponibil deasemenea în clinica Derma Expert, pentru confirma caracterul benign al leziunilor.
După procedura cu laser CO2 de excizare a papiloamelor, se va forma o crustă pe zona tratată, care în câteva zile se va detașa de piele. Este extrem de importantă igiena locală cu soluții antiseptice, folosirea cremelor emoliente și cicatrizante cu/fără antibiotic, utilizarea produselor de fotoprotecție până la vindecarea completă. Specialiștii Derma Expert vă recomandă să nu vă expuneți la soare și să utilizați cremă de protecție solară cu factor înalt.
Programați acum o consultație cu unul dintre medicii dermatologi Derma Expert pentru a primi un protocol de tratament personalizat împotriva papiloamelor!