Ce este alopecia?
Părul normal uman trece prin mai multe stadii evolutive. Ciclul firelor de păr este determinat genetic pentru fiecare folicul și regiune a corpului. În mod normal, la un moment dat , atunci când vorbim de părul scalpului, 90 % din fire sunt în faza de anagen (faza de creștere, durată medie 3 ani), restul în catagen ( faza tranzițională, durată medie 1-2 săptămâni) sau telogen ( faza în care firul de păr nu mai crește, 3-4 luni ).
Căderea părului (efluviu telogen ) are ca rezultantă clinică alopecia (chelia). Este o afecțiune dermatologică inflamatorie, care afectează foliculii piloși, în special de la nivelul scalpului. Evoluția este cronică, determinând pierderea localizată sau completă a părului de la nivelul capului.
Alopecia include aspecte fizice supărătoare pentru pacient care ulterior determină unele consecințe psihologice, instalarea anxietății și a depresiei.
Tipuri de alopecie
Subțierea ereditară a părului (alopecie androgenetică , alopecia de tip masculin) – este cea mai comună cauză a căderii părului. Afectează atât bărbații, cât și femeile.
Primele manifestări apar, de obicei, în a două decadă de viață iar la bărbații de peste 70 de ani există o incidență de aproximativ 80%. În funcție de localizare și extindere, alopecia este de 5 tipuri la bărbați (clasificarea Hamilton ) și de 3 tipuri la femei (clasificarea Ludwig). La bărbați căderea părului începe în zona temporală și avansează spre zonă mediană a scalpului și cauzează un aspect tipic al literei M. De asemenea, are loc și la nivelul vertexului (creștet ). La femei, căderea părului este difuză, cu un maxim la nivelul vertexului.
Factorii implicați în etiopatogenia alopeciei androgenogenetice sunt: transmiterea genetică, vârstă, seboreea, androgenodependența.
- Alopecia areată: cercetările au arătat că are o cauză autoimună, cauzând plăci rotunde lipsite de păr la nivelul scalpului sau altor părți ale corpului. Starea generală este bună, de obicei. Se poate asocia cu alte afecțiuni autoimune (de exemplu: tiroidita autoimună, vitiligo);
- Alopecie cicatriceală: foliculul pilos este distrus, cu formare de țesut cicatriceal. Tratamentul, în acest caz, vizează stoparea inflamației care distruge foliculii piloși. Este întâlnită în afecțiuni precum lichenul plan folicular (însoțită de simptome precum usturime, prurit), pseudopelada Brocq, alopecie mucinoasă;
- Alopecie cicatriceală central centrifugă: pierdere progresivă a părului, fără alte simptome;
- Alopecia de tracțiune: în cazul unei acțiuni mecanice asupra firelor de păr (cum ar fi cazul prinderii foarte strânse a părului).
Alte cauze ale alopeciei
- Boli sistemice: boli tiroidiene, anemie – tratamentul bolii de fond poate stopa căderea părului;
- Stresul emoțional sau cel cauzat de o intervenție chirurgicală majoră, febră, o infecție severă poate cauza căderea părului;
- Tratamente împotriva cancerelor, cum ar fi chimio și radioterapia – căderea părului este temporară, până la oprirea procedurilor terapeutice;
- Parazitoze la nivelul scalpului: de obicei apărute în copilărie, contagioase – fără tratament eficient pot cauza căderea părului;
- Psihologice: tricotilomania (smulgerea repetată a propriului păr);
- Cauze hormonale și de stres: după naștere, menopauză, datorită scăderii nivelului de estrogeni – căderea părului este de obicei temporară;
- Dietă inadecvată, exces de vitamina A, proteine insuficiente;
- Anorexia, pierderea bruscă în greutate , prin deficitul de fier;
- Medicamente: anticoagulante, antihipertensive, vitamina A în doză mare, antidepresive, anticoncepționale, steroizi anabolizanți;
Metode de prevenție ale alopeciei
- Pentru păr gras, uscat sau fragil se recomandă utilizarea de șampoane specifice urmat de un produs cum ar fi balsamul sau crema de păr pentru refacerea tonusului și texturii;
- Evitarea stresului, o dietă variată și echilibrată care să furnizeze cantitatea necesară de vitamine, oligoelemente și minerale esențiale.
În ceea ce privește tratamentul medicamentos al căderii părului, acesta are o eficiență redusă, iar eșecul diferitelor strategii terapeutice (minoxidil 2%, 5%, corticosteroizi topic sau injectabil, antiandrogeni, fototerapie etc) îi determină pe pacienții să devină neîncrezători în șansele de vindecare.
Metode eficiente de tratament
Cellenis este un tratament de ultimă generație, non-chirurgical, cu rezultate foarte bune în oprirea căderii părului, recomandat în multe cazuri de către specialiștii Derma Expert. Deoarece Cellenis utilizează numai produsul biocompatibil obținut prin centrifugare, riscul apariției efectelor adverse este aproape nul, iar rezultatele sunt maximizate. Astfel, folosește puterea de vindecare a propriului organism în scopuri estetice, garantând pacientului atât rezultate palpabile în scurt timp, cât și lipsa efectelor adverse.
Tratamentul nu se efectuează la persoanele care prezintă afecțiuni cutanate cronice ,cum ar fi: lupusul, porfirii cutanate, persoanele plurialergice, cele care consumă anticoagulante, AINS în mod curent, cele cu disfuncții trombocitare, trombocitopenie cronică, instabilitate hemodinamică, sepsis, infecții acute și cronice, hepatită cronică, HIV.
Se recoltează o cantitate mică de sânge de la pacient, într-o eprubetă specială, sterilă. Cellenis se obține în prezența pacientului printr-un proces de centrifugare. Astfel, plasma este separată de celulele roșii, și îmbogățită cu factori de creștere. Prin activarea celulelor stem și stimularea fibroblastelor este accelerat procesul natural de regenerare tisulară și de angiogeneză.
Plasma autologă îmbogățită cu trombocite se injectează intradermic, în puncte situate la 1 cm distanță, sub anestezie locală.
Rezultatele sunt vizibile la 2-6 săptămâni după tratament, în funcție de specificitățile fiecărui pacient. Pentru un efect susținut, de durată sunt necesare de 2-3 ședințe efectuate la interval de 4-6 săptămâni. Ulterior, se pot face ședințe de întreținere.
Indicații post-tratament
Imediat după injectare se pot observa mici umflături la punctele de injectare (papule) și eritem (roșeață), care dispar în câteva ore. Pentru tratamentul efectuat la nivelul scalpului reluarea activității se poate face imediat după procedură. De evitat: traumatizarea zonei, expunerea solară imediat după procedură, spălarea părului timp de 48 de ore post procedură.
TESTIMONIALELE PACIENȚILOR
Tratament C ellenispentru căderea părului
În urma purtării unor extensii, într-o regiune a capului nu îmi mai crește păr deloc. Am renunțat la extensii și am apelat la procedura Cellenis timp de aproape 4 luni. În zona aceea îmi cresc noi fire, iar părul meu este mai puternic și crește mai repede.
Tratament Cellenis pentru căderea părului
Am încercat să stimulez creșterea părului cu tot felul de șampoane și serumuri, investind sume destul de mari, dar fără niciun rezultat. La clinica Derma Expert, am descoperit terapia Cellenis, un pic dureroasă, ce-i drept, însă merită din plin, mai ales că primele rezultate au apărut după prima ședință, exact cum a estimat medicul meu, Dr Filis Demirgean.
Tratament Cellenis pentru căderea părului
Îl moștenesc pe tatăl meu și am început să pierd din podoaba capilară din partea frontală, încă de la 30 de ani. Nu mi-am dorit niciodată să mi se atribuie mai mulți ani decât am! Sunt la a treia ședință de Cellenis și au crescut multe fire noi de păr.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT
*Rezultatele acestui tratament difera in functie de specificul medical al fiecarui pacient si se efectueaza numai de catre un medic dermatolog.