Ce este dermatita seboreica si cum se poate trata?
Dermatita seboreica este o afectiune cutanata inflamatorie scuamoasa intalnita atat la copii, cat si la adulti, care apare caracteristic in zonele cu o cantitate mare a glandelor sebacee – fata, scalp, torace superior.
Leziunile cutanate se pot remite spontan, insa in majoritatea cazurilor este nevoie sa fie folosite sampoane speciale si produse medicamentoase care pot fi recomandate doar de medicul dermatolog.
Factori de risc si cauze ale dermatitei seboreice
Cauzele nu sunt pe deplin clare, insa se stie ca boala apare totusi in contextul unei susceptibilitati genetice, la persoane cu activitate crescuta a glandelor sebacee (influentate mai ales hormonal). Sunt cunoscute si o serie de anomalii imunologice care pot determina boala, existand si un rol important dat de proliferarea unei ciuperci –Malassezia furfur. In plus, factorul psiho-emotional, factorii agresori externi, cat si o dieta alimentara dezechilibata pot induce acutizarea bolii la persoanele susceptibile.
Cum se manifesta dermatita seboreica?
- Aparitia de scuame/matreata cu localizare mai ales la nivelul scalpului, cat si fata –zona spancenelor, santuri nasolabiale, piele acoperita de barba;
- Formarea de cruste groase, seboreice, de culoare alb-galbuie, usor detasabile;
- Placi eritematoase cu sau fara scuame/cruste asociate;
- Hiperseboree;
- Prurit care poate duce la aparitia de leziuni escoriate
Pentru ca parte din simptomele intalnite pot sa fie asociate si altor afectiuni dermatologice- psoriazisul, dermatitele alergice sau iritative, evaluarea dermatologica este necesara pentru ca tratamentul sa fie cel corect.
Tratamentul dermatitei seboreice
Odata pus diagnosticul de dermatita seboreica, medicul dermatolog va putea recomanda in functie de forma clinica, extensia si localizarea leziunilor, un tratament adaptat fiecarui pacient. Pot sa fie indicate de la geluri, creme, lotiuni, solutii, sampoane, pana chiar la tratamente medicamentoase sub forma de pastile. In general, in formele grave, se poate apela la substante din categoria corticosteroizilor sau a inhibitorilor de calcineurina pentru reducerea inflamatiei, la substante antifungice (ketoconazol, itraconazol etc.) si chiar la terapie UV. Pentru cazurile minore de la nivelul scalpului, pot fi indicate produse care sa contina agenti keratolitici (acid salicilic, uree), gudroane (ichtiol) sau ciclopirox, sulfura de seleniu, zinc pyrithione.
Pe langa tratamentele locale sau sistemice este foarte importanta si evitarea factorilor favorizanti, mai ales stiind ca dermatita seboreica este o afectiune cronica care se poate manifesta prin perioade de remisie si pusee de activitate. Avand insa in vedere ca manifestarile clinice si simptomele pot sa difere in functie de varsta sau sex, nu ezitati ca atunci cand tratamentele conventionale isi pierd eficienta sa apelati la medicul dumneavoastra dermatolog.
Testimonialele pacientilor
Dermatita seboreica
Ajunsesem sa ma spal zilnic pe cap din cauza dermatitei seboreice. Uram aspectul par lucios si unsuros ma frustra groaznic. Am incercat o groaza de sampoane, insa fara rezultat. Am apelat la Dr Alice Sapca si recomandarile facute m-au ajutat extrem de mult.
Dermatita seboreica
Matreata si tenul gras, vesnic lucios, imi confereau un aspect de barbat neingrijit, iar in profesia mea de agent de vanzari nu concepeam asa ceva. Am ajuns la clinica Derma Expert si am primit o reteta si o rutina clara de ingrijire, astfel ca am reusit sa tin dermatita sub control.
Dermatita seboreica
La fetita mea, dermatita seboreica a inceput odata cu pubertatea. Imediat ce am remarcat schimbari la nivelul scalpului si fetei, am facut programare la medicul dermatolog pentru a ne sfatui clar ce sa folosim. Nu am vrut sa fac experimente pe copil cu diverse solutii, astfel ca Dr Lidia Zegrea ne-a explicat clar ce i se potriveste.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT