Dermatita Seboreica

Ce este dermatita seboreica si cum se poate trata?

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata inflamatorie scuamoasa intalnita atat la copii, cat si la adulti, care apare caracteristic in zonele cu o cantitate mare a glandelor sebacee – fata, scalp, torace superior.

Leziunile cutanate se pot remite spontan, insa in majoritatea cazurilor este nevoie sa fie folosite sampoane speciale si produse medicamentoase care pot fi recomandate doar de medicul dermatolog.

Factori de risc si cauze ale dermatitei seboreice

Cauzele nu sunt pe deplin clare, insa se stie ca boala apare totusi in contextul unei susceptibilitati genetice, la persoane cu activitate crescuta a glandelor sebacee (influentate mai ales hormonal). Sunt cunoscute si o serie de anomalii imunologice care pot determina boala, existand si un rol important dat de proliferarea unei ciuperci –Malassezia furfur. In plus, factorul psiho-emotional, factorii agresori externi, cat si o dieta alimentara dezechilibata pot induce acutizarea bolii la persoanele susceptibile.

Cum se manifesta dermatita seboreica?

  • Aparitia de scuame/matreata cu localizare mai ales la nivelul scalpului, cat si fata –zona spancenelor, santuri nasolabiale, piele acoperita de barba;
  • Formarea de cruste groase, seboreice, de culoare alb-galbuie, usor detasabile;
  • Placi eritematoase cu sau fara scuame/cruste asociate;
  • Hiperseboree;
  • Prurit care poate duce la aparitia de leziuni escoriate

Pentru ca parte din simptomele intalnite pot sa fie asociate si altor afectiuni dermatologice- psoriazisul, dermatitele alergice sau iritative, evaluarea dermatologica este necesara pentru ca tratamentul sa fie cel corect.

Dermatita seboreica a adultului este caracterizata prin modificari eritemato-scuamoase care apar la nivelul:

  • scalpului – in formele usoare de boala se identifica doar scuame fine/ matreata difuz distribuita si poarta numele de pitiryasis simplex capitis. Odata cu evolutia bolii si in contextul unor factori favorizanti pot aparea insa placi tipice, bine delimitate, cu baza rosie, acoperite de scuame groase si cruste seboreice care se pot extinde si dincolo de interlinia paroasa, la nivelul fruntii, latero-cervical si la nivel auricular;
  • fetei –modificari mai putin intense si deobicei simetric distribuite care intereseaza zona glabelara, sprancenele, pleopele (blefarita seboreica), santurile nazolabiale cu extensie si la nivelul barbiei;
  • toracelui anterior- zona presternala caracterizata prin aparitia unui eritem difuz si a scuamelor seboreice.

Dermatita seboreica la nou-nascut apare in primele luni de viata cu afectare mai ales a zonei scalpului, fetei si frecvent si cea a pliurilor mari (zona de scutec) sub forma de cruste grasoase, aderente care pot asocia si modificari inflamatorii si exudative. Desi aceste forme sunt autolimitate in majoritatea cazurilor, se pot totusi indica tratamente locale (creme, lotiuni cu uree) care sa favorizeze remiterea mai rapida a leziunilor si astfel oprirea extensiei bolii.

Tratamentul dermatitei seboreice

Odata pus diagnosticul de dermatita seboreica, medicul dermatolog va putea recomanda in functie de forma clinica, extensia si localizarea leziunilor, un tratament adaptat fiecarui pacient. Pot sa fie indicate de la geluri, creme, lotiuni, solutii, sampoane, pana chiar la tratamente medicamentoase sub forma de pastile. In general, in formele grave, se poate apela la substante din categoria corticosteroizilor sau a inhibitorilor de calcineurina pentru reducerea inflamatiei, la substante antifungice (ketoconazol, itraconazol etc.) si chiar la terapie UV. Pentru cazurile minore de la nivelul scalpului, pot fi indicate produse care sa contina agenti keratolitici (acid salicilic, uree), gudroane (ichtiol) sau ciclopirox, sulfura de seleniu, zinc pyrithione.

Pe langa tratamentele locale sau sistemice este foarte importanta si evitarea factorilor favorizanti, mai ales stiind ca dermatita seboreica este o afectiune cronica care se poate manifesta prin perioade de remisie si pusee de activitate. Avand insa in vedere ca manifestarile clinice si simptomele pot sa difere in functie de varsta sau sex, nu ezitati ca atunci cand tratamentele conventionale isi pierd eficienta sa apelati la medicul dumneavoastra dermatolog.

Programeaza-te

Consulta medicul specialist al clinicii Derma Expert

Diagnostic

Consultati medicul specialist de la primele semne ale bolii!

Tratament

Doar medicul specialist va poate prescrie medicatia adecvata.

Testimonialele pacientilor

Dermatita seboreica
Ajunsesem sa ma spal zilnic pe cap din cauza dermatitei seboreice. Uram aspectul par lucios si unsuros ma frustra groaznic. Am incercat o groaza de sampoane, insa fara rezultat. Am apelat la Dr Alice Sapca si recomandarile facute m-au ajutat extrem de mult.
Andreea Slavescu
Dermatita seboreica
Matreata si tenul gras, vesnic lucios, imi confereau un aspect de barbat neingrijit, iar in profesia mea de agent de vanzari nu concepeam asa ceva. Am ajuns la clinica Derma Expert si am primit o reteta si o rutina clara de ingrijire, astfel ca am reusit sa tin dermatita sub control.
Robert Maslov
Dermatita seboreica
La fetita mea, dermatita seboreica a inceput odata cu pubertatea. Imediat ce am remarcat schimbari la nivelul scalpului si fetei, am facut programare la medicul dermatolog pentru a ne sfatui clar ce sa folosim. Nu am vrut sa fac experimente pe copil cu diverse solutii, astfel ca Dr Lidia Zegrea ne-a explicat clar ce i se potriveste.
Carla Matei

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Este contagioasa dermatita seboreica?
Dermatita seboreica poate fi tratata in totalitate?
Exista o legatura intre dermatita seboreica si caderea parului?
Poate dermatita seboreica sa dispara fara tratament?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT