Ecografie transvaginala
O ecografie transvaginala este o procedura imagistica relativ rapida, total nedureroasa, care ofera o vedere detaliata a organelor pelvine. Spre deosebire de o ecografie abdominala traditionala, cand sonda cu ultrasunete este aplicata pe abdomen, ecografia transvaginala ofera imagini la o rezolutie mult mai buna si identifica in detaliu posibilele anomalii, asadar are o acuratete mai mare. Transvaginal inseamna ca sonda cu ultrasunete este introdusa prin vagin si examineaza in profunzime uterul, ovarele, trompele uterine si cavitatea pelvina a unei paciente.
Medicul ginecolog poate recomanda aceasta investigatie pentru a explora ceea ce cauzeaza amnumite simptome, pentru a diagnostica o afectiune, pentru monitorizarea sarcinii sau pentru a planifica o interventie chirurgicala. Ecografia transvaginala este este una dintre cele mai comune si mai utile instrumente de diagnosticare pe care medicul le poate folosi pentru a va oferi recomandari privind tratamentul sau investigatii suplimentare.
Cum si cand se poate efectua o ecografie transvaginala?
Ecografia transvaginala este este complet non-iradianta, nedureroasa si non-invaziva, neavand contraindicatii. Aceasta se poate realiza in cadrul controalelor ginecologice de rutina recomandate pentru a verifica forma, pozitia si dimensiunea uterului si a ovarelor, grosimea si lungimea colului uterin, prezenta si grosimea lichidului acumulat in apropierea vezicii urinare care poata sa apara in diferite afectiuni ginecologice. Deasemenea, ecografia transvaginala poate face parte dintr-un plan de investigatii ale medicului, pentru depistarea sursei unei anumite simptomatologii (durerea pelvina, sangerari, infertilitate).
Ecografia transvaginala este deosebit de importanta pentru depistarea si confirmarea unei sarcini, mai ales in stadiul incipient (saptamanile 5-6), cand poate identifica primele batai ale inimii fatului.
Deasemenea, ecografia transvaginala este de prima intentia atunci cand, pe baza simptomelor transmise de paciente, medicul are suspiciuni privind anumite diagnostic. O astfel de ivestigatie va ajuta medicul la:
- Identificarea posibilelor chisturi ovariene , tumori, polipi
- Diagnosticarea fibroamelor uterine
- Diagnosticarea afecțiunilor endometrului
- Depistarea unei infecții pelvine sau a cauzelor potențiale ale problemelor de fertilitate.
- Identificarea semnelor de sarcina ectopica sau avort spontan
- Verificarea dispozitevelor de contraceptive (sterilete)
Cum ne pregatim inainte de o ecografie transvaginala?
Aceasta este un tip de investigatia care nu impune o anumita pregatire, pacientele pot manca si bea in mod normal inainte de programare. Este recomandat va vezica urinara sa fie golita inainte, intrucat mica presiune exercitata de aplicator poate fi incomoda, dar mai ales pentru ca imaginea vezicii va fi una mai precisa. Ecografia transvaginala poate fi efectuata chiar si in timpul menstruatiei, iar daca folosesti un tampon intravaginal, va trebui indepartat.
Cum se desfasoara o ecografie transvaginala?
Inainte de a introduce in vagin sonda cu ultrasunete, medicul ginecolog va aplica pe aceasta un prezervativ cu gel lubrifiant, astfel incat investigatia sa se desfasoare in conditii de maxima igiena si siguranta. O astfel de sonda vaginala este special conceputa sa nu genereze niciun discomfort si este menita sa capteze imagini ale organelor din zona pelvisului. Pentru o mai buna acuratete medicul poate eventual apasa usor abdomenul inferior, tocmai pentru a capta imagini mai bune.
Pentru a intelege cat mai bine principiul de functionare, trebuie sa stiti ca sonda emite ultrasunete (unde sonore) care se propaga in tesuturi si organe, creand asa numitele „ecouri”. Acestea sunt reflectate inapoi catre sonda, formandu-se imagini alb-negru pe ecranul ecografului. In clinica Derma Expert, puteti vedea imaginea pe ecranul unui televizor, astfel incat sa intelegeti cat mai bine explicatiile medicului si, in cazul unei afectiuni, sa stiti exact cum arata aceasta.
Imaginile sunt ulterior tiparite pe o hartie speciala si insotesc interpretarea ecografiei efectuate, ca parte a istoricului medical si in cadrul unor investigatii ulterioare, imaginile sa poata fi comparate.
O ecografie transvaginala dureaza aproximativ 15-30 minute, neavand nicio restrictie dupa realizarea acesteia.
Ecografia transvaginala este doar un element din planul de investigatii de rutina, deoarece, de obicei, se recomanda efectuarea anuala a acesteia, alaturi de o consultatie ginecologica, screening Babes Papanicolau si controlul sanilor (senologic).
TESTIMONIALELE PACIENȚILOR
Ecografie transvaginala
Am facut recent o ecografie transvaginala si, sincer, eram putin speriata inainte de procedura. Doamna doctor mi-a explicat fiecare pas si a fost foarte atent la confortul meu. Procedura in sine a fost mai putin incomoda decat ma asteptam si a durat doar cateva minute. Rezultatele detaliate mi-au oferit o imagine clara asupra sanatatii mele ginecologice, fapt care m-a linistit.
Ecografie transvaginala
Ecografia transvaginala a fost o experienta noua pentru mine si eram ingrijorata de o posibila durere. Cu toate acestea, personalul medical a fost extrem de profesionist si empatic. Am fost surprinsă cat de rapid si relativ nedureros a fost totul. Doamna doctor mi-a aratat rezultatele obtinute si mi-a explicat in detaliu tot ceea ce era nevoie.
Ecografie transvaginala
Am avut nevoie de o ecografie transvaginala pentru a investiga cateva simptome pe care le aveam. M-am simtit foarte bine îngrijita de echipa medicala care a facut tot posibilul sa ma simt confortabil. Procedura nu a fost dureroasa si am primit explicatii detaliate despre ceea ce se intampla in timpul ecografiei. Acum ma simt mult mai informata si linistita in privinta sanatatii mele.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT