Ce sunt leziunile vasculare?
Leziunile vasculare cutanate reprezintă anomalii de dezvoltare ale vaselor de sânge care pot fi prezente la naștere ori la scurt timp după (congenitale) sau, în cele mai multe cazuri, se dezvoltă ulterior (dobândite).
Tipuri de leziuni vasculare
Leziunile congenitale sunt: “port-wine stain”, hemangioamele, malformațiile venoase și limfangioamele, și sunt localizate cel mai frecvent la nivelul capului și gâtului, pot fi izolate sau pot face parte dintr-un sindrom congenital, precum sindromul Sturge-Weber.
Leziunile vasculare dobândite sunt mai frecvente, se pot dezvolta la orice vârstă și sunt reprezentate de:
- Telangiectaziile sunt vase mici, dilatate, cu diametru de 0,1-1,5mm, care apar frecvent pe față și membrele inferioare. Copiii dezvoltă frecvent telangiectazii faciale care persistă și la vârsta adultă. Telangiectaziile membrelor inferioare apar mai frecvent la femei și pot avea o cauză genetică sau apar în urma sarcinii;
- Angiomul “ în cireașă” (cherry angiom) reprezintă o proliferare vasculară benignă, de mici dimensiuni, de culoare roșu aprins, care apare la adultul tânăr și cresc în număr cu înaintarea în vârstă;
- Granulomul piogenic este o leziune vasculară benignă, prezentă frecvent la copii la nivelul capului și gâtului și este reprezentată de un nodul roșu, ferm la palpare, care crește rapid și poate sângera sau ulcera;
- Poikilodermia reprezintă telangiectazii asociate cu pigmentare reticulată la nivelul gâtului, feței și decolteului ca urmare a expunerii îndelungate la soare;
- Angiomul stelat este format dintr-o rețea de capilare dilatate, cu distribuție radiară, pornind de la un vas central. Apare mai frecvent la femei, dar poate apărea și la copii, mai ales pe față, antebrațe și mâini;
- Venulele și varicozitățile reticulare sunt vase dilatate de 1-2mm și respectiv 2-4 mm localizate la nivelul membrelor inferioare și apărute ca urmare a insuficienței venoase cronice.
Care sunt cauzele apariției leziunilor vasculare?
Nu se cunoaște cauza apariției leziunilor vasculare congenitale, însă, se cunosc mai mulți factori în apariția leziunor vasculare dobândite:
- Telangiectaziile faciale pot apărea spontan sau ca urmare a expunerii îndelungate la soare, ca urmare a anumitor boli de colagen, în cadrul rozaceei, în sarcină, în consumul cronic de alcool sau în timpul tratamentului cu estrogeni și a tratamentelor locale cu corticosteroizi;
- Telangiectaziile membrelor inferioare, mai frecvente la femei, pot avea o componentă genetică sau se pot dezvolta dupa sarcină. Bineînțeles că există mulți factori care pot amplifica dezvoltarea acestor leziuni, cum ar fi statul îndelungat în picioare sau traumatizarea țesutului;
- Angiomul “în cireașă” (cherry angiom) – poate apărea în număr mai mare în timpul sarcinii și involua după naștere, ceea ce sugerează rolul hormonilor în apariția lor. Numărul mare de angioame ‘’în cireașă” se poate asocia cu creșterea nivelului seric de prolactină;
- Granulomul piogenic – apare post-traumatic și asociază suprainfecție microbiană, frecvent cu stafilococ;
- Angiomul stelat – se asociază cu sarcina, tratament cu contraceptive orale și afecțiuni hepatice;
- Venule si varicozitati reticulare – apar în cadrul insuficienței venoase cronice la nivelul membrelor inferioare, ca urmare a creșterii presiunii în vase; peretele vaselor mici cedează sub presiune și duce la apariția vaselor superficiale dilatate.
Care sunt cele mai eficiente metode de tratament ale leziunilor vasculare?
Cea mai eficientă metodă de tratare a leziunilor vasculare este laserterapia.
Tehnicile laser de tratament a leziunilor vasculare au progresat enorm în ultimii 30 de ani. In clinica Derma Expert, exista o paleta larga de lasere, pretabile la orice tip de leziune vasculara. Decizia medicului privind alegerea unui anumit tip de laser este influentata in primul rand de culoarea leziunilor vasculare, ceea ce atesta profunzimea acestora (rosii-superficiale, albastre-profunde).
Studiile clinice au stabilit că laserul Vbeam Perfecta, reprezintă soluția optimă în tratamentele vasculare impotriva leziunilor vasculare de culoare rosiatica, in timp ce laserul Nd:YAG, integrat in aparatul Clarity este principala optiune pentru venectaziile profunde, de culoare albastre, mov, verzi. La baza aparatului Vbeam Perfecta sta laserul PDL (Pulsed Dye Laser) ce reprezinta standardul de aur în tratamentul leziunilor pigmentare și vasculare congenitale, dar și dobândite. Modul de actiune al ambelor lasere este bazat pe principiul fototermolizei selective și, în cazul leziunilor vasculare, țintește specific doar vasul de sânge, distrugându-l, fără să afecteze alte structuri ale pielii. Lungimile de undă ale celor doua lasere permit tratarea tuturor tipuri de leziuni vasculare, atât roșii, cât și albastre. Sistemele dinamice de răcire ale aparatelor, precum și durata scurtă a impulsurilor îmbunătățesc semnificativ rezultatul clinic și reduc considerabil riscurile de reacții adverse. Din aceste motive, medicii Derma Expert au ales aceste doua lasere ca metode de tratament a leziunilor vasculare, fiind extrem de eficiente încă de la prima ședință. Tratamentele se desfășoară rapid, în condiții de siguranță maximă și cu disconfort minim pentru pacient.
În ce constă tratamentul?
Pentru un rezultat optim, pacientul va evita expunerea la soare și folosirea tratamentelor fotosensibilizante sau anticoagulante anterior realizării tratamentului.
Se aplică 1-2 impulsuri luminoase, de scurtă durată (de ordinul milisecundelor) la nivelul fiecărui capilar spart până la dispariția vasului sau închiderea la culoare a venectaziei, dovadă că lumina laserului a fost absorbită de sângele din vas. În acest fel vasul respectiv va fi distrus, ducând la dispariția lui. Procedura durează în medie 15-30 de minute, în funcție de cât de extinsă este zona acoperită de leziuni vasculare și este aproape lipsită de durere (mic discomfort local sau o ușoară senzație de căldură).
Pentru vasele mici și superficiale rezultatele se văd de la prima ședință. Pentru venectazii (vase dilatate de dimensiuni mai mari și situate mai profund) și formațiuni vasculare, sunt necesare mai multe ședințe, în funcție de extensia lor, realizate la 4 săptămâni distanță.
Cât durează rezultatele?
Rezultatele sunt definitive pentru vasele tratate, însă nu se exclude apariția de noi leziuni vasculare pe alte arii cutanate.
Indicații post-tratament
Tratamentul cu laserul Vbeam Perfecta nu lezează pielea, prin urmare reacțiile post-tratament sunt minime, astfel încât pacientul își poate relua activitățile imediat după procedură. În rare cazuri, poate apărea un eritem însoțit de ușor edem la nivelul zonei tratate, dar care dispare în maxim 2-3 zile după procedură. În acest caz, se recomandă folosirea cremelor emoliente, calmante, în următoarele zile după tratament. Deasemenea, se evită băile fierbinți și sauna, expunerea la soare, până la refacerea completă.
TESTIMONIALELE PACIENȚILOR
Capilare sparte pe picioare
Venele sparte de picioare m-au deranjat dintotdeauna, mai ales că m-au împiedicat să pot purta ceva scurt. Am apelat la tratamentul cu laserul Vbeam Perfecta și am fost surprinsă să observ cum unele vase de sânge dispar pur și simplu, pe loc.
Angioame faciale
M-am confruntat mult timp cu câteva angioame în zona nasului și am apelat la laserul Vbeam Perfecta la sfatul medicului Filis Demirgean. Întreaga procedură a fost rapidă, comodă și fără nicio reacție adversă.
Leziuni vasculare pe picioare
Statul în picioare m-a afectat groaznic și ajunsesem să mă îmbrac chiar și vara doar în pantaloni ca să maschez leziunile vasculare. La sfatul unei cunoștințe am vizitat clinica Derma Expert, unde am făcut tratamentul cu laserul Vbeam Perfecta. Leziunile vasculare s-au redus considerabil și picioarele au un aspect îmbunătățit.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT