Morfologia fetala

Morfologie fetala

MORFOLOGIA FETALA 

De cand afli ca esti insarcinata, prioritatile se schimba si totul are ca scop protejarea si ingrijirea micii fiinte care creste in interiorul tau. Controalele periodice la medicul obstretician sunt esentiale pentru a te asigura ca sarcina evolueaza asa cum trebuie si ca totul este bine cu bebelusul. In acest sens, morfologiile realizate in sarcina, adica ecografiile detaliate ale fatului, asigura medicul ca organele acestuia se dezvolta corect si ca nu exista anomalii, mai ales in cazul organelor vitale, precum inima, rinichii sau plamanii. Totodata, medicul se asigura ca totul este in regula cu viitoarea mamica si ca nu exista riscuri ale sarcinii.

Sunt 3 morfologii de-a lungul sarcinii la care pacientele trebuie sa se prezinte neaparat:

 Saptamanile 11-14: morfologia de trimestru 1
 Saptamanile 20-24: morfologia de trimestru 2
 Saptamanile 30-32: morfologia de trimestru 3

Morfologiile si ecografiile din timpul sarcinii sunt programari pe care viitoarele mamici le asteapta mereu cu nerabdare, pentru ca au ocazia sa vada bebelusul care creste in interiorul lor, sa ii observe miscarile si sa inteleaga cu adevarat cum avanseaza sarcina. In plus, vor putea colectiona imagini din timpul ecografiilor si vor putea observa evolutia bebelusului de la micul bob de orez pana in momentul nasterii. Morfologiile se realizeaza transabdominal, prin plasarea aplicatorului ecografului pe suprafata abdomenului.

De ce sunt necesare morfologiile in sarcina?

In timpul morfologiilor, medicul specialist analizeaza sistematic dezvoltarea organelor fetale: cap, fata, plamani, inima, coloana, rinichi, maini si picioare, pentru a se asigura ca acestea sunt conforme cu parametrii legati de varsta sarcinii. Practic, in timpul morfologiei, medicul are in fata 2 pacienti, viitoarea mamica si bebelusul, si poate identifica diferite afectiuni sau anomalii, atat ale organelor mamei (placenta, uter), cat si ale bebelusului, si va putea face recomandarile potrivite pentru protejarea sanatatii ambilor pacienti.

Astfel, pe langa expertiza medicului, este extrem de important ca acesta sa dispuna de un ecograf performant, care sa capteze imagini clare si in detaliu si care sa ii permita emiterea unui diagnostic, daca este cazul. Clinica Derma Expert detine in portofoliu un ecograf de ultima generatie, capabil sa ii ofere un suport de baza in timpul morfologiilor de sarcina, dar si imagini in timp real cu fatul in format 3D sau 4D. Deasemenea, medicul va putea printa aceste imagini pentru albumul de fotografii cu bebelusul ale viitoarei mamici.

Morfologia fetala in trimestrul 1 de sarcina

Prima morfologie se va realiza incepand cu saptamanile 11-12 de sarcina, atunci cand sarcina este fixata, iar organele fatului incep sa se dezvolte si pot fi studiate. Medicul se va concentra pe urmarirea a 8 semne de diagnosticare ale eventualelor anomalii cromozomiale: osul nazal, pliul nucal, structura intestinului subțire, plexurile coroide la nivelul creierului, lungimea oaselor mari – humerus și femur, prezenta pielectaziilor bazinetale renale, spotul hiperecogen din ventriculul stâng si dilatarea ventriculilor laterali cerebrali. Este recomandat ca morfologia de trimestru 1 sa fie coroborata cu dublu test, pentru ca aceasta combinatie de investigatie este cea mai eficienta modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale, rata de depistare depasind astfel 90%. Efectuarea doar a morfologiei poate detecta numai 62%-81% dintre malformațiile cromozomiale.

In cadrul morfologiei din trimestrul 1 de sarcina, medicul poate oferi detalii legate si de sexul copilului, un al detaliu mult asteptat de viitorii parinti, urmand sa fie confirmat in cadrul morfologiei de trimestrul 2.

Morfologia fetala in trimestrul al 2 lea de sarcina

Morfologia din trimestrul 2 de sarcina se realizeaza intre saptamanile 21-24 de sarcina (de preferat in jurul implinirii a 22 saptamani) si presupune o analiza detaliata a tuturor structurilor fetale, precum si a organelor interne. In aceasta perioada, fatul este suficient de dezvoltat sa poate fi analizat pe indelete si, totodata, trasaturile faciale incep sa se contureze, astfel incat imaginile in format 3D/4D vor surprinde mimica si gesturile din burtica ale bebelusului.

Morfologia de trimestrul 2 vine in completarea celei din trimestrul 1, astfel ca va confirma sau infirma anumite suspiciuni ale medicului, Acesta va verifica pozitia placentei si nivelul lichidului amniotic si, totodata, va efectua si o examinare Doppler, adica se va masura fluxul din ductul venos fetal, precum si fluxurile sangvine prezente la nivelul arterei ombilicale si a arterelor uterine materne. In cadrul acestei investigatii ecografice, se va calcula si valoarea hemoglobinei fetale, pentru despistarea unei eventuale anemii fetale.

Este important de retinut faptul ca in cadrul morfologiei fetale de trimestrul 2 trebuie efectuat si screening-ul ecografic de malformatii fetale, care va depista:

  • anomalii cromozomiale (Sindrom Down – trisomia 21, Patau – trisomia 13, Edwards- trisomia 18, Turner, etc); anomalii ale sistemului nervos central, anomalii ale capului sau gatului, toracice si cardiace, formatiuni chistice abdominale, anomalii ale tractului gastro-intestinal, displazii scheletice, infectii congenitale

Morfologia fetala in trimestrul al 3 lea de sarcina

Aceasta este ultima morfologie amanuntita inainte de nastere, de aceea este extrem de importanta pentru ca va confirma faptul ca momentul nasterii se va desfasura cu bine si nu vor exista complicatii. Morfologia de trimestrul al 3lea se realizeaza in saptamanile 30-32 si se mai numeste si ecografia morfologica placentara, pentru ca analizarea placentei este unul dintre focusuri. Astfel, medicul va stabili in ce stadiu de maturare este placenta, ce cantitate de lichid amniotic exista si eventual, va depista o eventuala insuficienta de crestere intrauterina a fatului. In ultimul trimestru de sarcina, bebelusul creste intr-un ritm alert, astfel ca volumul lichidului amniotic se diminueaza si trebuie urmarit sa ramana suficient pana la momentul nasterii. Deasemenea, medicul va examina si colul uterin, un factor decisiv in nasterea naturala. Un col uterin slab, poate determina medicul sa recomande diverse proceduri precum cerclajul cervical, care consta in inchiderea cervixului, pentru reducerea riscului de nastere prematura. In timpul morfologiei din trimestrul al 3lea, medicul specialist va evalua toate organele fatului si va infirma sau confirma malformatii ale membrelor, inimii sau rinichilor. Identificarea acestora va permite medicului sa ofere cele mai bune recomandari viitoarei mamici, astfel incat venirea pe lume a bebelusului sa fie una sigura si acesta sa primeasca cele mai bune ingrijiri si tratamente inca de la nastere.

Cele 9 luni de sarcina reprezinta o experienta unica in viata, cu atat de multe schimbari, astfel ca ai nevoie sa ai alaturi o echipa de specialisti, care sa monitorizeze sarcina si sa iti ofere cele mai bune indrumari. Medicii Derma Expert iti vor oferi tot sprijinul si suportul de care ai nevoie, astfel ca la finalul celor 9 luni de sarcina, iti vei tine fericita in brate puiul nou nascut.

Programeaza-te

Consulta medicul specialist al clinicii Derma Expert

Morfologie fetala

Procedura sigura si rapida!

Tratament sigur

Procedura realizata de un medic specialist

TESTIMONIALELE PACIENȚILOR

Morfologie fetala
Am fost extrem de multumita de experienta mea cu morfologia fetala. Doamna doctor a fost foarte amabial si rabdatoare, explicandu-mi fiecare detaliu al ecografiei. Am fost impresionata de calitatea echipamentului si de profesionalismul echipei medicale. Este linistitor să vezi cat de bine se dezvolta copilul tau si sa primesti asigurari ca totul este in regula. Recomand cu caldura!
Maria IonescuPacient
Morfologie fetala
Am apreciat atentia si expertiza medicului in realizarea morfologiei. Totul a decurs bine, iar rezultatele au fost detaliate si clare. Am primit raspunsuri la toate intrebarile mele si m-am simtit in siguranta pe tot parcursul procedurii.
Andreea PopescuPacient
Morfologie fetala
Experienta cu morfologia fetala in clinica Derma Expert a fost una foarte buna. Doamna doctor a fost profesionista si atenta, explicand fiecare aspect al ecografiei. Am avut parte de o ingrijire excelenta, totul a fost bine si am plecat linistita stiind ca bebelusul meu este sanatos si se dezvolta normal.
Elena MarinescuPacient

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

La ce sa ma astept in cadrul unei ecografii de morfologie fetala?
De ce este importanta morfologia fetala?
Ce tipuri de anomalii pot fi detectate prin merfologia fetala?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT