Tratament onicomicoza

Ce este onicomicoza?

Onicomicoza este o boală a unghiilor cauzată de unele ciuperci parazite (fungi). Pe lângă disconfortul creat la nivel estetic, infecţia cauzată de aceste microorganisme afectează şi structura unghiei. Ciuperca este contagioasă și se poate răspândi într-un mediu umed și cald, cum ar fi vestiarele sălilor de sport sau spa-uri, bazine de înot și piscine. De aceea, sportivii sunt mai predispuși la aceasă afecțiune dermatologică, însă și persoanele care vizitează saloane de manichiură, centre spa sau piscine și nu le sunt asigurate condiții de maximă igienă (instrumentar sterilizat, papuci de unică folosință, prosoape curate, etc).

Cum se manifestă ciuperca unghiei-onicomicoza?

Ciuperca unghiei este o afecţiune comună, care începe ca o pată albă sau galbenă sub unghia de la mâini sau de la picioare. Pe măsură ce infecţia fungică pătrunde mai adânc în ţesutul unghiei, ciuperca parazită poate cauza decolorarea unghiilor, îngroşarea acesteia sau exfolierea la vârfuri. Onicomicoza poate afecta mai multe unghii, dar de obicei ciuperca nu le atacă pe toate în acelaşi timp, poate rămâne într-un stadiu latent și se poate activa la diverși stimuli (căldură, umezeală, presiune fizică, etc).

Care sunt simptomele onicomicozei?

Semnele care indică o infecție fungică la nivelul unghiilor sunt următoarele:

  • suprafaţă îngroşată
  • aspect casant
  • fragilitate
  • deformare
  • lipsă de strălucire și culoare închisă, cauzată de infecţie

Cum sunt cauzele onicomicozei?

Infecţiile fungice ale unghiilor sunt, de obicei, cauzate de o serie de ciuperci dermatofite. Mai precis, dermatofiţii produc infecţii care afectează zonele superficiale ale corpului nostru: epiderma, părul şi unghiile. Fungi reprezintă acea categorie de plante inferioare, lipsite de clorofilă, care trăiesc ca parazite sau ca saprofite şi se răspândesc prin spori; ele nu au nevoie de lumina soarelui pentru a supravieţui. Unele ciuperci sau fungi au întrebuinţări benefice, în timp ce altele provoacă apariţia bolilor şi infecţiilor, precum foliculita sau onicomicoza, care se mai numeşte şi infecţia fungică a unghiei.

Organismele din regnul fungi trăiesc în medii calde şi umede, inclusiv în piscine, căzi şi cabine de duş. Ciupercile de acest gen pot invada pielea prin spaţii atât de mici, încât nu se pot vedea cu ochiul liber, sau printr-o zonă mică de separare dintre unghie şi patul unghial. Dacă unghiile sunt adeseori expuse la condiţii umede şi căldură, onicomicoza poate provoca probleme.

Unghiile de la picioare, mai predispuse în faţa infecţiei

Micoza unghiilor sau onicomicoza poate să apară mai des la unghiile de la picioare, comparativ cu cele de la mâini. Acest lucru se întâmplă deoarece unghiile de la picioare sunt ţinute mai des într-un mediu întunecos, cald şi umed (încălțăminte), un loc propice în care ciupercile/fungi se dezvoltă vertiginos. Mai mult, degetele de la picioare au, de regulă, mai puţin sânge care circulă prin ele, comparativ cu degetele de la mâini, iar din această cauză, sistemului imunitar îi este mai greu să detecteze şi să oprească infecţia fungică.

Care sunt metodele de tratament împotriva onicomicozei?

Netratată în stadiu incipient, onicomicoza se răspândește rapid în profunzimea unghiei, având ca rezultat îngroșarea unghiei și exfolierea, provocând durere și disconfort la mers. În stadiile incipiente, tratamentele topice (creme, geluri, loțiuni, lacuri pe bază de naftifină, clotrimazol, terbinafină, tolnaftat) pot avea rezultate satisfăcătoare, mai ales dacă sunt combinate cu aplicarea de reguli de igienă, precum purtarea încălțămintei deschise, dezinfectarea periodică a încălțămintei, șosetelor și lenjeriei de pat, etc. Tratamentele topice se pot întinde o perioadă lungă de timp, de până la 1 an, iar după, se recomandă continuarea lor pentru a împiedica recidiva. Pot fi recomandate și tratamente onicomicotice administrate oral, însă nu sunt recomandate pacienților cu sensibilitate hepatică și necesită o monitorizare atentă a efectelor adverse, întrucât unele substanțe pot cauza hepatotoxicitate (Itraconazol, Fluconzol, etc).

În cazuri grave, de onicomicoză veche (6-9 luni), care nu a reacționat la tratamentele topice se recomandă îndepărtarea unghiei total sau parțial, însă, însă aceasta este o soluţie dureroasă. O nouă unghie va creşte în locul celei bolnave, dar va creşte lent şi va dura până la un an ca unghia să crească la loc, complet. Uneori, intervenţia chirurgicală este folosită în combinaţie cu un agent antifungic sintetic pentru a trata patul unghial.

Terapia laser se menține drept o soluție eficientă și rapidă de tratare a ciupercii piciorului, de aceea este recomandată de către medicii dermatologi Derma Expert by Elōs tuturor pacienților care întâmpină această problemă. În clinica Derma Expert, onicomicoza este eficient tratată și eradicată cu ajutorul laserului Nd:YAG, de pe platforma laser Gentle Max Pro, ce aparține renumitei companii Syneron Candela. Studiile de specialitate atestă eficacitatea terapiei cu laser Nd:YAG și lipsa recidivei după încheierea protocolului recomandat. Deoarece şansa de reapariţie a infecţiei rămâne ridicată după tratamentele topice, chiar şi cu medicamente mai noi, decizia de a trata onicomicoza cu laserul devine cea mai bună.

Terapie nedureroasă

fără recuperare

Tratează eficient

Ciuperca piciorului

Rezultate de durată

Fără recidivă

Cum acționează laserul Nd:YAG împotriva onicomicozei-ciupercii piciorului?

Tratamentul cu laser Nd:YAG realizat în clinica Derma Expert asupra infecţiei de tipul onicomicozei foloseşte principiul fototermolizei selective. Terapia cu laser Nd:YAG este menită să exploateze diferenţele de absorbţie a energiei laser şi conductivitatea termică dintre infecţia fungică şi ţesutul din jur. Absorbţia energiei laserului de către ciupercă rezultă în transformarea energiei în căldură. Ciuperca (fungi) este sensibilă la căldură, mai ales la temperaturile de peste 55 de grade Celsius, aşa că absorbţia energiei exercitate de laserul Nd:YAG care rezultă în timpul procesului de încălzire fototermică are efecte fungicide, adică distruge microorganismele care au provocat infecţia, iar apoi unghia își va recăpăta aspectul inițial.

 

  • Protocolul de tratament

Pentru tratarea eficientă a onicomicozei-ciupercii piciorului, dermatologii Derma Expert recomandă un set de 6-8 ședințe, efectuate la toate unghiile, de la ambele picioarele, la un interval de 4 săptămâni. În vederea tratamentului, se curăță depozitul subunghial și se taie zona afectată, cât mai mult posibil, însă fără a crea disconfort sau durere. Se tratează tot patul unghial, inclusiv matricea (zona din care se formează unghia) și cel puțin 2mm în jurul acesteia. În acest fel, dermatologul Derma Expert încearcă să acopere întreaga zona unde s-ar putea situa fungii. O ședință durează aproximativ 30 de minute, iar schimbările în aspectul unghiei sunt notabile după chiar prima ședință. Complementar, se pot recomanda și tratamente locale, care vor spori rata de succes a tratamentului.

Programează-te

Consultă medicul specialist al clinicii Derma Expert

Scapă de onicomicoză

Tratament sigur – realizat de medici cu experiență

Laser Nd:Yag

Foloseşte principiul fototermolizei selective

TESTIMONIALELE PACIENȚILOR

Onicomicoză unghii picioare
În urmă cu 2 luni, am observat că unghia de la degetul mare de la picioare s-a îngălbenit. M-am gândit inițial că poate m-am lovit și nu îmi amintesc, însă după vizita la dermatolog mi s-a pus diagnosticul de onicomicoză. Am început tratamentul cu laser la clinica Derma Expert și după 2 ședințe deja se văd îmbunătățiri.
Miruna CruceanuPacient
Onicomicoză de la pedichiura
Am făcut marea greșeală să îmi fac pedichiura la un salon de cartier și, la scurt timp după, mi-a apărut ciupercă la unghii. Deși mascam unghiile îngălbenite cu ojă, știam că trebuie să le tratez. M-am documentat despre tratamentul laser și am urmat câteva ședințe, iar rezultatele sunt foarte bune.
Beatrice RuncuPacient
Onicomicoză de la încălțăminte
Sunt tenismen de performanță și asta înseamnă să stau multe ore încălțat pe zgură. Am făcut onicomicoză și eram extrem de nemulțumit de aspectul ungiilor. Am încercat tot felul de soluții locale, până am ajuns la Dr Alice Șapcă, de la clinica Derma Expert, care mi-a recomandat laserul Nd:YAG. Am făcut 6 ședințe și unghiile și-au recăpătat culoarea naturală.
Dragoș AtanasiuPacient

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cum putem recunoaște onicomicoza?
Cum trebuie să se pregătească pacientul înainte de tratamentul împotriva onicomicozei cu laser Nd:YAG?
Cât de dureros este tratamentul cu laser Nd:YAG împotriva onicomicozei?
Ce trebuie pacientul să facă după procedură pentru a evita recontaminarea?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT