![tratarea-pete-pigmentare-cu-laser-picoplus](https://s2.dermaexpert.ro/wp-content/uploads/2018/04/tratarea-pete-pigmentare-cu-laser-picoplus.jpg)
Ce sunt leziunile pigmentare?
Petele de culoare închisă de la nivelul pielii sunt acumulări excesive și focale de melanină (pigmentul care dă culoare pielii și este sintetizat de melanocite), care apar sub influența diferiților factori, interni și externi. Din categoria leziunilor pigmentare fac parte pistruii, petele cafe au lait, lentiginele, melasma sau semnele de bătrânețe de la nivelul feței. Aceasta este o categorie total diferită de nevii pigmentari sau melanomul malign, deși au în comun culoarea închisă. De aceea, este esențială diagnosticarea lor corectă de către medicul dermatolog și recomandarea celui mai eficient tratament.
Care sunt factorii ce duc la apariția leziunilor pigmentare?
În afară de radiațiile ultraviolete solare, care acționează direct la nivelul pielii cu stimularea sintezei de melanină, există multiplii alți factori care duc la apariția de hiperpigmentări tegumentare. Fotosensibilitatea, consumul anumitor medicamente (contraceptive orale, antibiotice, imunosupresoare, antiepileptice etc.), diferite dereglări hormonale, procesul natural de îmbătrânire, sarcina sau chiar afecțiuni locale inflamatorii (hiperpigmentări postinflamatorii, infecții bacteriene) sau sistemice (boala Adisson, hemocromatoză etc.) sunt factori declanșatori, favorizanți pentru melanozele cutanate, care necesită investigații extensive.
Tipuri de leziuni pigmentare:
- Pistruii (efelide): mici pete (1-2mm) de culoare galben-brună, localizate simetric și preferențial pe față, umeri, brațe și antebrațe, care apar ca urmare a expunerii la soare, mai ales la persoane cu o piele mai deschisă la culoare, predispuse genetic și care se accentuează post expunere solară.
- Lentigine: macule pigmentare, cu contur bine delimitat, cu dimensiuni de 5-20mm care apar atât pe zonele expuse, cât și pe cele neexpuse la soare, dar a căror culoare nu se accentuează după expunerea la soare: lentigo simplex (poate apărea și la copii), lentigo solar (rezultatul acțiunii ultravioletelor solare).
- Hiperpigmentări postinflamatorii declanșate de diferite afecțiuni ale pielii: acnee, dermatite, traumatizare chimică, mecanică, arsuri.
- Melasma: colorație brun-maronie a pielii care apare exclusiv pe zone fotoexpuse, cu dispoziție de obicei simetrică la nivel facial. La femeile gravide poate apărea din cauza dezechilibrelor hormonale, o pigmentare similară melasmei (cloasma gravidică) la nivelul feței, care de multe ori persistă și după naștere.
- Nevus of Ota: Nevus of Ota este o hiperpigmentare de culoare albastra, care apare la nivelul feței și cel mai adesea pe albul ochiului. Mai poate apărea pe frunte, nas, obraz, regiunea periorbitală și tâmple.
Care sunt cele mai eficiente metode de tratament ale leziunilor pigmentare?
Pe lângă tratamentele topice de depigmentare sau peelingurile chimice, există și proceduri laser, mai avansate, cu o eficiență crescută, care se recomandă leziunilor pigmentare situate mai profund la nivelul pielii. Leziunile pigmentare dermice au în genere o rezistență crescută la alte tipuri de tratamente și necesită o țintire focusată.
Opțiunea cea mai potrivită în tratarea leziunilor hiperpigmentare profunde și vechi, o reprezintă platforma laser PicoPlus. Aceasta oferă avantajul inglobarii a patru lungimi de undă ale laserului Nd:Yag, care se livreaza in nano si picosecunde, ceea ce permite un tratament eficient pentru orice tip de leziune pigmentară, în funcție de plasarea, intensitatea pigmentului conținut, astfel încât rezultatele să fie maximale.
![tratare-pete-pigmentate-laser-picoplus](https://s1.dermaexpert.ro/wp-content/uploads/2018/04/tratare-pete-pigmentate-laser-picoplus.jpg)
În ce constă tratamentul?
În cadrul tratamentului, se vor aplica pulsuri laser țintit pe suprafața leziunilor pigmentare cu scopul absorbției energiei de către pigmentul melanic și inducerea ulterioară, prin căldură, a procesului natural de îndepărtare a pigmentului. În funcție de lungimea de undă a laserului, energia are o penetranță diferită la nivelul pielii, tratamentele adaptându-se în funcție de tipul leziunii. Melanozomii sunt particule mari, ce conțin multe particule mici de melanină și de aceea ei trebuie fragmentați pentru o eliminare eficientă a pigmentului din structură, prin disiparea particulelor mici de melanină și preluarea lor de către sistemul imunitar. Laserele în picosecunde, așa cum este PicoPlus, reușesc să facă acest lucru mult mai eficient decât cele Q-switch in nanosecunde, datorita energiei mai agresive a impulsului si cu un risc mic de reactii adverse, prin evitarea incalzirii si lezarii tesutului din jur.
În clinica Derma Expert, medicii dermatologi, în urma unei consultații prealabile decid lungimea de undă optimă a laserului, pentru ca orice tip de leziune să fie eliminată cu succes. De obicei este nevoie de ședințe seriate (2-4 în funcție de leziuni), efectuate la interval de 4-6 săptămâni, existând cazuri în care poate apărea eliminarea completă și după un singur tratament laser.
Pregătirea pentru tratament
În clinica Derma Expert, medicii dermatologi, în urma unei consultații prealabile decid lungimea de undă optimă a laserului, pentru ca orice tip de leziune să fie eliminată cu succes. De obicei este nevoie de ședințe seriate (2-4 în funcție de leziuni), efectuate la interval de 4-6 săptămâni, existând cazuri în care poate apărea eliminarea completă și după un singur tratament laser.
Indicații post-tratament
Imediat după procedură, leziunea pigmentară tratată devine mai închisă la culoare, cu eritem perilezional, putând asocia la câteva zile o crustă care va trebui să nu fie îndepărtată mecanic. Sunt indicate preparate topice reparatoare speciale care vor avea rolul facilitării vindecării locale, cât și creme cu factor de protecție ridicat pentru prevenirea hiperpigmentării postinflamatorii, folosite la recomandarea medicului curant Derma Expert. Rezultatele pot fi observate chiar după prima ședință, iar în cazul leziunilor cu un conținut mai mare de pigment producându-se o decolorare treptată, pe parcursul mai multor ședințe.
TESTIMONIALELE PACIENȚILOR
Leziuni pigmentare pe decolteu
Petele maronii inestetice de pe decolteu m-au împiedicat să pot purta topuri sau rochițe. Am încercat inițial varianta peelinguri, însă nu a adus un rezultat notabil. M-am programat la clinica Derma Expert, unde medicul Filis Demirgean mi-a recomandat laserul PicoPlus. Am făcut 2 ședințe până acum și petele s-au redus considerabil.
Leziuni pigmentare după expunerea la soare
Aș fi vrut să fiu mai conștientă de răul pe care îl poate provoca soarele asupra pielii, mai ales când nu folosești cremă de protecție. M-am convins abia atunci când pe ten mi-au apărut hiperpigmentații și nu știam de la ce. După 4 ședințe de laser, tenul meu are o culoare uniformă și este lipsit de pete.
Melasmă
Laserul PicoPlus a reușit să reducă considerabil melasma cu care mă confruntam. Tratamentul mi s-a părut rapid, foarte puțin dureros, iar medicul Lidia Zegrea mi-a explicat cu calm toți pașii și a fost foarte empatică pe toată durată tratamentului.
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT