Psoriazis

Ce este psoriazisul si cum poate fi tratat?

Psoriazisul este o afectiune cronica, inflamatorie, mediata imun, cu predispozitie genetica. Aceasta boala este determinata  de  anumiti factori de risc precum stresul, unele infectii, traumatisme sau medicamente si nu este contagioasa.

Psoriazisul cuprinde forme multiple de boala, diferite prin aspect, grad de inflamatie, suprafata cutanata afectata si distributie a leziunilor.

Cum se pune diagnosticul de psoriazis ?

Adesea examenul clinic este suficient. Se vor efectua  examene  paraclinice ( micologice, bacteriologice)  pentru excluderea  diagnosticelor  diferentiale si pentru tratarea tintita a suprainfectiilor care pot aparea in urma gratajului (scarpinatului) repetat al leziunilor de psoriazis. Diagnosticul de certitudine este pus in urma efectuarii biopsiei cutanate, cu examen histopatologic.

Majoritatea pacientilor prezinta o forma de boala localizata, insa exista si forme  extinse, uneori  la nivelul intregului corp. Cea mai frecventa forma e constituita din leziuni cronice de tipul placilor si placardelor eritematoase, bine delimitate, acoperite de scuame argintii, usor detasabile si poarta denumirea de psoriazis vulgar. Pot aparea si pustule (psoriasis pustulos) sau eritrodermie (psoriasis eritrodermic  sau psoriasis eritrodermizat ). In 10-25% din cazuri, manifestarile cutanate sunt insotite de dureri articulare (psoriasis artropatic).

Care sunt tipurile de psoriazis?

Psoriazisul vulgar

Psoriazisul vulgar apare la amble sexe, la orice varsta. La copii, varsta medie de debut este de 8-9 ani. Un debut timpuriu se poate corela cu un istoric familial pozitiv pentru psoriazis  precum si  cu o afectare mai severa de-a lungul  timpului.  Riscul este mai mare daca ambii parinti sufera de psoriazis . La adulti debutul, poate avea loc  in  jurul varstei de 20-30 ani sau tardiv, la 50-65 de ani.

Factorii determinanti in aparitia psoriazisului sunt:

 • Traumatismele fizice (inclusiv scarpinatul)- in urma acestora, poate aparea fenomenul izomorfic Koebner, cu dezvoltarea ulterioara a leziunilor de acelasi tip pe zonele traumatizate;
 • Infectiile– infectiile acute streptococice  pot declansa psoriazisul gutat, frecvent la copii si adultii tineri;
 • Stresul emotional sau post-traumatic– acestea reprezinta un factor de risc major privind declansarea si intretinerea activitatii bolii;
 • Medicamente– glucocorticoizi sistemici, antimalarice, interferon, beta blocante.

Riscul de aparitie este crescut la pacientii care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, sindrom dismetabolic, obezitate sau boli cardiace ischemice.

Psoriazisul apare ca rezultat al interactiunii dintre factorii genetici si factorii de mediu. Consta in alterarea turn-over-ului  celulelor pielii ( keratinocite), cu scurtarea ciclului de viata al acestora, precum si in productie crescuta de celule CD8+( populatia majoritara de celule dintr-o leziune de psoriazis) . Modificarile aparute la nivelul epidermului si dermului  vor declansa  o cascada inflamatorie complexa, intretinuta printr-un raspuns imun autoreactiv de tip T helper 1  (Th1) .

Manifestarile clinice se  incadreaza in doua subtipuri majore:

 1. Psoriazis eruptiv, inflamator cu leziuni multiple, in picatura (lat.gutta=picatura), rosiatice sau de culoare roz somon, de mici dimensiuni (1-2 cm), dispuse la nivelul trunchiului, de obicei. Pot fi acoperite de scuame fine, lamelare, adesea fiind invizibile, dar pot fi  agravate prin scarpinat. Frecvent, remisiunea este spontana, insa pot aparea recaderi sau psoriazisul gutat poate evolua  spre o forma cronica, stabila, in placi.
 2. Psoriazis cronic, stabil, in placi . Leziunile sunt bine delimitate, eritematoase, acoperite de scuame argintii, pluristratificate, avand un aspect de “scoarta de copac”, usor detasabile. De obicei, sunt insotite de prurit, mai mult sau mai putin intens. Acestea apar frecvent la nivelul zonelor de extensie (coate, genunchi, zona sacrala), dar si la nivelul scalpului, palmelor si talpilor.

Zonele speciale  afectate in psoriazis vulgar:

 • Palme si talpi ( psoriazis palmoplantar) – uneori, singura manifestare a psoriazisului vulgar e reprezentatata de afectarea palmoplantara : leziuni  hiperkeratozice argintii  sau galbui, greu detasabile. Pot aparea fisuri dureroase, sangerari;
 • Scalp – psoriazisul la nivelul scalpului se manifesta prin placi si placarde bine delimitate, acoperite de scuame groase, aderente, intens pruriginoase, fara a reprezenta o cauza a alopeciei. In unele cazuri, poate fi singura regiune afectata, alteori poate face parte dintr-o forma generalizata de psoriazis;
 • Fata – de obicei, este implicata in formele refractare de psoriasis;
 • Unghii (maini, picioare) – sunt frecvent  afectate, in proportie de 25%,  in special atunci cand exista si afectare articulara (artrita psoriazica). Modificarile unghiale constau in aparitie de mici gauri, hiperkeratoza subunghiala (unghii ingrosate) sau pete alb galbui.

Psoriazisul pustulos

Consta in aparitia unor pustule pe piele normala sau pe fond inflamator si se poate prezenta sub urmatoarele forme:

 • Psoriazis pustulos palmoplantar localizat (de tip Barber): pustule sterile localizate la nivelul palmelor si plantelor, insotite de prurit si durere atunci cand conflueaza. Incidenta sa este mai mica decat psoriazisul vulgar.
 • Psoriazis pustulos generalizat acut (von Zumbusch): afectiune acuta, ce pune in pericol viata indivizilor. Se manifesta sub forma de pustule multiple ce pot conflua in lacuri purulente pe fond  intens eritematos, usor de indepartat. Sunt insotite de simptome sistemice, precum febra, stare generala alterata, durere, senzatie de arsura.
 • Acrodermatita continua Hallopeau: pustule dispuse acral, depozite pustuloase subunghiale, distructia patului unghial. Poate duce la pierderea unghiilor.

Psoriazisul eritrodermic

In acest caz, 90% din suprafata cutanata este acoperita de eritem si scuame. De obicei, este cauzat de evolutia unei forme localizate catre o forma generalizata, prin confluarea placilor. De asemenea, aparitia poate fi declansata de medicamente, infectii sau oprirea brusca a corticoterapiei.

Psoriazisul artropatic

Artrita psoriazica este asociata cu psoriazisul cutanat sau unghial. Este un tip de artrita seronegativa periferica sau a coloanei vertebrale, cu distributie egala pe sexe.  De obicei, leziunile cutanate le preced pe cele articulare, mai rar apar primele. Manifestarile constau in dureri articulare care dispar la mobilizare, la fel ca in artrita reumatoida. Pot aparea si tumefactia articulatiilor, afectarea partilor moi periarticulare sau semne inflamatorii locale. Necesita monitorizare cu ajutorul radiografiei osoase pentru a putea descoperi la timp distructia osoasa.

Cum se trateaza psoriazisul ?

Pentru formele de psoriazis usor si stabil este suficient tratamentul topic. Principalele clase de medicamente utilizate sunt: keratoliticele (acid salicilic, uree), reductoare (cignolin), gudroane (ihtiol), dermatocorticoizi si retinoizi topici, analogii vitaminei D (calcipotriol), inhibitorii de calcineurina. O alta metoda eficienta de tratament ce poate fi combinata cu terapia topica este fototerapia naturala sau artificiala, de tip UVA si UVB sau fotochimioterapia.

Pentru formele mai extinse in suprafata de psoriazis vulgar, refractare la terapii topice, pentru psoriazisul eritrodermic si psoriazisul artropatic sunt utilizati agenti sistemici: imunosupresoare (Metotrexat),  retinoizi sistemici (Neotigason ) sau Ciclosporina.

In formele moderat severe de psoriazis, cu suprafata cutanta importanta afectata si cu o puternica afectare a calitatii vietii, refractare la terapiile anterioare topice si sistemice se pot initia terapii biologice aprobate si in tara noastra. Principalii agenti utilizati sunt:

 • Inhibitori ai TNF alfa (tumor necrosis factor): Adalimumab, Etanercept, Infliximab
 • Inhibitori ai IL 17: Ixekizumab, Secukinumab
 • Inhibitori ai IL 12-IL 23: Ustekinumab
 • Inhibitori ai IL 23: Risankizumab, Guselkumab

Factorii de care trebuie sa se tina cont atunci cand este ales  tratamentul pentru psoriazis  sunt  varsta, tipul de psoriazis, extensia leziunilor, tratamentele anterioare si, nu in ultimul rand, afectiunile asociate ale pacientului precum si comorbiditatile acestuia.

Programeaza-te

Consulta medicul specialist al clinicii Derma Expert

Diagnostic

Biopsia cutanata poate aduce elemente suplimentare de diagnostic.

Tratament

Psoriazisul are nevoie de un tratament special.

Testimonialele pacientilor

Psoriazis pustulos
Este foarte important ca in lupta cu aceasta boala sa gasesti un medic bun, cald si intelegator, care sa te ajute sa depasesti aspectele inestetice implicate. Sunt foarte bucuroasa ca am gasit-o pe Dr Dana Jugravescu, care m-a ajutat enorm.
Simona Lupascu
Psoriazis vulgar
Sufar de psoriazis vulgar si am ales clinica Derma Expert pentru a primi tratamentul potrivit. Am gasit aici mult mai mult decat medici, am gasit oameni care isi iubesc profesia si au grija de pacientii lor. Recomand cu toata increderea.
Florentina Iuhas
Psoriazis la copii
Fiul meu a avut primele manifestari ale bolii la varsta de 6 ani si de atunci ne-am tot plimbat prin doctori, pana am ajuns la Dr. Ioana Pescaru. Acest medic ne-a inteles pe deplin nevoile si pe langa recomandarea tratamentului adecvat, este un adevarat suport moral pentru noi
Cecilia Miclea

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Ce persoane sunt predispuse la psoriazis?
Copiii pot face psoriazis?
Cu ce alte afectiuni se poate asocia psoriazisul?
Cum se poate preveni psoriazisul?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT
  Call Now Button