
Ce este psoriazisul si cum poate fi tratat?
Psoriazisul este o afectiune cronica, inflamatorie, mediata imun, cu predispozitie genetica. Aceasta boala este determinata de anumiti factori de risc precum stresul, unele infectii, traumatisme sau medicamente si nu este contagioasa.
Psoriazisul cuprinde forme multiple de boala, diferite prin aspect, grad de inflamatie, suprafata cutanata afectata si distributie a leziunilor.
Cum se pune diagnosticul de psoriazis ?
Adesea examenul clinic este suficient. Se vor efectua examene paraclinice ( micologice, bacteriologice) pentru excluderea diagnosticelor diferentiale si pentru tratarea tintita a suprainfectiilor care pot aparea in urma gratajului (scarpinatului) repetat al leziunilor de psoriazis. Diagnosticul de certitudine este pus in urma efectuarii biopsiei cutanate, cu examen histopatologic.
Majoritatea pacientilor prezinta o forma de boala localizata, insa exista si forme extinse, uneori la nivelul intregului corp. Cea mai frecventa forma e constituita din leziuni cronice de tipul placilor si placardelor eritematoase, bine delimitate, acoperite de scuame argintii, usor detasabile si poarta denumirea de psoriazis vulgar. Pot aparea si pustule (psoriasis pustulos) sau eritrodermie (psoriasis eritrodermic sau psoriasis eritrodermizat ). In 10-25% din cazuri, manifestarile cutanate sunt insotite de dureri articulare (psoriasis artropatic).




Care sunt tipurile de psoriazis?
Cum se trateaza psoriazisul ?
Pentru formele de psoriazis usor si stabil este suficient tratamentul topic. Principalele clase de medicamente utilizate sunt: keratoliticele (acid salicilic, uree), reductoare (cignolin), gudroane (ihtiol), dermatocorticoizi si retinoizi topici, analogii vitaminei D (calcipotriol), inhibitorii de calcineurina. O alta metoda eficienta de tratament ce poate fi combinata cu terapia topica este fototerapia naturala sau artificiala, de tip UVA si UVB sau fotochimioterapia.
Pentru formele mai extinse in suprafata de psoriazis vulgar, refractare la terapii topice, pentru psoriazisul eritrodermic si psoriazisul artropatic sunt utilizati agenti sistemici: imunosupresoare (Metotrexat), retinoizi sistemici (Neotigason ) sau Ciclosporina.
In formele moderat severe de psoriazis, cu suprafata cutanta importanta afectata si cu o puternica afectare a calitatii vietii, refractare la terapiile anterioare topice si sistemice se pot initia terapii biologice aprobate si in tara noastra. Principalii agenti utilizati sunt:
- Inhibitori ai TNF alfa (tumor necrosis factor): Adalimumab, Etanercept, Infliximab
- Inhibitori ai IL 17: Ixekizumab, Secukinumab
- Inhibitori ai IL 12-IL 23: Ustekinumab
- Inhibitori ai IL 23: Risankizumab, Guselkumab
Factorii de care trebuie sa se tina cont atunci cand este ales tratamentul pentru psoriazis sunt varsta, tipul de psoriazis, extensia leziunilor, tratamentele anterioare si, nu in ultimul rand, afectiunile asociate ale pacientului precum si comorbiditatile acestuia.
Testimonialele pacientilor
Psoriazis pustulos
Este foarte important ca in lupta cu aceasta boala sa gasesti un medic bun, cald si intelegator, care sa te ajute sa depasesti aspectele inestetice implicate. Sunt foarte bucuroasa ca am gasit-o pe Dr Dana Jugravescu, care m-a ajutat enorm.
Psoriazis vulgar
Sufar de psoriazis vulgar si am ales clinica Derma Expert pentru a primi tratamentul potrivit. Am gasit aici mult mai mult decat medici, am gasit oameni care isi iubesc profesia si au grija de pacientii lor. Recomand cu toata increderea.
Psoriazis la copii
Fiul meu a avut primele manifestari ale bolii la varsta de 6 ani si de atunci ne-am tot plimbat prin doctori, pana am ajuns la Dr. Ioana Pescaru. Acest medic ne-a inteles pe deplin nevoile si pe langa recomandarea tratamentului adecvat, este un adevarat suport moral pentru noi
ÎNTREBĂRI FRECVENTE
ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT