Ecografie mamara

Ecografie mamara

Investigarea sanilor ar trebui sa fie inclusa in rutina anuala de analize pe care orice femeie ar trebui sa le faca obligatoriu. Mai ales ca este o procedura rapida, complet nedureroasa si comoda pentru paciente. In clinica Derma Expert, ecografia sanilor se realizeaza de catre specialisti care au la dispozitie un ecograf performant bazat pe ultrasunete, capabil sa detecteze si cele mai mici modificari din tesuturi.

Studiile de specialitate indica un procent ingrijorator al femeilor afectate de cancerul de san si la fiecare 3 ore o pacienta isi pierde viata din pricina acestei maladii. Conform acelorasi studii, un procent de peste 50% de femei sunt diagnosticate in stadiile avansate ale bolii, practic atunci cand boala este foarte dificil de tratat. Asadar, diagnosticat in stadiu incipient, cancerul de san poate fi tratat, insa trebuie neaparat sa mergeti periodic la medic pentru ecografia de san.

Ce este ecografia mamara?

Ecografia mamara sau ecografia de san este o metoda de examinare a sanilor, non invaziva, neiradianta si sigura chiar si pentru pacientele insarcinate sau care alapteaza. In urma ecografiei, se pot depista inflamatii sau infectii mamare (cum ar fi mastitele), iar in timpul analizei, medicul investigheaza si zona axilelor.

In cadrul ecografiei de san se folosesc ultrasunete pentru a produce imagini detaliate ale structurii glandelor mamar si, spre deosebire de radiografii sau o scanare la computer tomograf, nu utilizeaza deloc radiatii.

Cand se recomanda ecografia mamara?

Intai de toate, este recomandata autoexaminarea, adica palparea sanilor, o data pe luna, astfel incat sa identificati daca la nivelul sanilor sau axilelor exista vreo formatiune care sa va puna pe ganduri si care sa trebuiasca investigata ecografic. In functie de varsta pacientelor, frecventa este urmatoarea:

  • Intre 20-30 de ani: o data la 3 ani
  • Intre 30-40 de ani: o data pe an
  • Dupa 40 de ani: o data pe an, alaturi de mamografie (realizata cu ajutorul razelor X)

Ecografia de san nu necesita o pregatire speciala inainte si se poate realiza oricand, insa ideal ar fi sa se realizeze in zilele 5-10 ale ciclului menstrual. Aceasta investigatie se recomanda mai ales cand sunt suspectate inflamatii/ infectii mamare acute (mastite, abcese mamare) sau in cazul de traumatisme. Este obligatoriu ca dupa o accidentare la nivelul pieptului sa se realizeze si o ecografie de san pentru a ne asigura ca totul este bine si ca nu exista vreun hematom sau inflamatie. De asemenea, ecografia de san se recomanda pentru diferentierea formatiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase) si ofera suport in ghidarea punctiilor mamare, dar si in evaluarea raspunsului la diferite proceduri, precum chimioterapia.

Cum se desfasoara ecografia mamara?

Inainte de investigatie, se va aplica un gel special care va permite mobilitatea transductorului pe piele, urmand ca medicul sa coordoneze aplicatorul pe toata suprafata ambilor sani, astfel incat sa surprinda toata zona. Pacientele vor putea observa pe ecran imaginile surprinse de ultrasunete si vor primi interpretarea pe loc din partea medicului, alaturi de imaginile ecografice. Dupa investigatie, pacientele nu au nicio restrictie si isi pot relua linistite activitatea obisnuita.

In urma unei ecografii la nivelul sanilor, medicul poate recomanda o alta investigatie pentru monitorizare anumitor modificari si se poate realiza complementar unei mamografii pentru obtinerea unui diagnostic exact.

In cadrul unui examen ecografic al sanilor se pot descoperi:

  • structuri glandulare in acord cu varsta pacientei
  • modificari de structura mamara (mastoza fibrochistica)
  • modificari chistice si nodulare care pot fi suspecte de malignitate. In acest caz, medicul poate recomanda o sonoelastografie (metoda complementara ecografiei mamare ce utilizeaza ultrasunetele pentru a masura elasticitatea unei leziuni), cu scopul de a analiza duritatea leziunii, aceasta putand oferii detalii despre formatiunea suspecta.

In cazul unei suspiciuni si al unui rezultat negativ, medicul poate recomanda un examen citologic prin punctie sau o biopsie prelevata din zona respectiva si realizarea unui examen histopatologic.

Programeaza-te

Consulta medicul specialist al clinicii Derma Expert

Ecografia mamara

Procedura sigura si rapida!

Tratament sigur

Procedura realizata de un medic specialist

TESTIMONIALELE PACIENȚILOR

Ecografia mamara
Am fost la clinica Derma Expert pentru o ecografie a sanilor și am fost foarte impresionata de profesionalismul si atenția acordata. Personalul a fost extrem de amabil si a facut tot posibilul sa ma simt confortabil pe durata întregii proceduri. Rezultatele au fost explicate clar si detaliat. Recomand cu incredere aceasta clinica!
Ioana DumitruPacient
Ecografia mamara
Experienta mea la clinica Derma Expert a fost excelenta. Am fost ingrijorata de un nodul la san si m-am programat pentru o ecografie. Doamna doctor au fost foarte atenta si mi-a explicat fiecare pas al procedurii. M-am simțit in siguranta si bine ingrijita. Multumesc echipei Derma Expert pentru tot sprijinul si profesionalismul lor!
Irina DiaconuPacient
Ecografia mamara
Personalul medical a fost extrem de profesionist si atent, iar echipamentul de ultima generatie a facut ca procedura sa fie rapida si precisa. Rezultatele au fost interpretate pe loc si am primit explicatii clare despre starea mea de sanatate. Recomand cu caldură clinica Derma Expert tuturor femeilor care doresc sa-si monitorizeze sanatatea sanilor.
Mirela AndreiPacient

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cum ma pregatesc pentru o ecografia mamara?
Este ecografia mamara dureroasa sau are efecte secundare?
Care sunt avantajele ecografiei mamare fata de mamografie?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT