Vitiligo

Vitiligo este o afectiune dermatologica necontagioasa ce se manifesta prin aparitia unor pete decolorate la nivelul pielii. Aceasta decolorare poate afecta orice parte a corpului, in special zona fetei, a bratelor, trunchi si picioare. Desi manifestarea bolii vitiligo este doar estetica, aceasta afecteaza calitatea vietii pacientilor si ii poate impiedica de la unele activitati sociale.

Ce este vitiligo si de ce apare?

Vitiligo este o afectiune dermatologica ce determina decolorarea pielii. Practic, apar pete albe, contrastante, de diferite dimensiuni. Vitiligo apare atunci cand celulele care produc melanina – melanocitele – sunt afectate de diferite procese in organism si nu mai functioneaza. Astfel, pigmentul nu mai este produs si pielea se decoloreaza. Aceste decolorari ale pielii pot aparea periocular, in interiorul si exteriorul cavitatii bucale, gat, decolteu, spate, brate sau picioare. Sunt cazuri in care vitiligo debuteaza cu zone mici, ce pot ramane localizate in acelasi stadiu sau se pot extinde si pe alte zone.

Asadar, vitiligo apare cand celulele responsabile de culoarea pielii nu mai produc melanina. Acest lucru se poate intampla pe fondul unei boli autoimune cate determina sistemul imunitar sa distruga celulele sanatoase ori din cauza unor factori ereditari. Un alt motiv pentru care apare vitiligo sunt arsurile solare sau expunerea la chimicale.

Ce simptome are vitiligo?

Vitiligo este o boala cu semne clare, ce nu poate fi confundata prea usor cu alte afectiuni. Initial, petele au o culoare mai deschisa decat restul pielii, iar apoi se decoloreaza din ce in ce mai pronuntat, pana devin albe. Aceste au forme neregulate, cu margini imflamate ce pot determina prurit (mancarimi). Simptomele pot diferi de la pacient la pacient, astfel ca in cazul unora, petele pot fi de mici dimensiuni, in timp ce altii se pot confrunta cu pete de mari dimensiuni pe suprafata corpului.

Ce tipuri de vitiligo exista?

De regula, vitiligo apare in zonele expuse frecvent la soare, precum fata, decolteu, brate si picioare. Asta nu inseamna ca toti pacientii care se expun la soare sunt predispusi la vitiligo, ci doar cei care la nivel celular au un dezechilibru privind functionarea melanocitelor.

Clasificarea vitiligo este urmatoarea:

  • Vitiligo non-segmental – acesta este cel mai intalnit tip, iar petele depigmentate sunt distribuite simetric pe mai multe zone ale corpului. In majoritatea cazurilor, acest tip de vitiligo debuteaza mai intai pe maini, dar si la nivelul palmelor, ochilor, genunchilor, coatelor, gurii, nasului si zonei genitale. Vitiligo non-segmental se poate clasifica in urmatoarele subcategorii:
    • Generalizat – nu exista o zona tipica de aparitie a petelor albe, reprezentand cel mai comun tip de vitiligo
    • Acrofacial – petele albe apar pe zona restranse, cum ar fi degetele de la maini sau de la picioare, gura, nas sau ochi;
    • Pe mucoasa – decolorarile apar la peribucal, in jurul gurii si buzelor
    • Universal – un astfel de vitiligo este rar si afecteaza un procent foarte mic al populatiei, fiind localizat pe aproximativ 90% din corp.
    • Local – in acest caz, petele albe apar pe zone restranse ale pielii, afectand in special copiii.
  • Vitiligo segmental – acest tip apare pe o singura parte a corpului si, in general, afecteaza pacientii care au mai putin de 20 de ani. Vitiligo segmental are o rata de dezvoltare mai rapida decat celelalte tipuri de vitiligo, insa raspunde pozitiv la tratamentele topice.

Vitiligo poate aparea la orice varsta, insa de obicei debuteaza inainte de 30 de ani, in rare cazuri apare dupa varsta de 40 de ani. Uneori, vitiligo poate fi confundat cu dermatita atopica sau psoriazis. Insa, in urma examinarii de catre medicul dermatolog Derma Expert, diagnosticul va fi pus cu precizie si, totodata, vor fi eliminate alte posibile diagnostice. Medicul poate recurge la lampa Wood, o lampa speciala cu lumina ultravioleta care va evidentia coloratia specifica vitiligo. Suplimentar, atunci cand pot exista dubii, se poate apela la biopsie, ce consta in recoltarea de tesut din zona afectata depigmentare sau analize de sange, care pot evidentia prezenta unei boli autoimune. Totodata, medicul dermatolog va recomanda un protocol de tratament potrivit tipului de vitiligo cu care pacientul se confrunta.

Vitiligo poate avea complicatii?

Desi este o afectiune cu impact estetic, vitiligi poate provoca:

  • Piele sensibila: Zonele afectate de vitiligo pot fi mai sensibile la lumina soarelui decat restul pielii, astfel ca pielea se poate arde mai usor la expunerea la soare.
  • Anomalii oculare: persoanele cu vitiligo pot avea unele anomalii la nivelul retinei (stratul interior al ochiului care conține celule sensibile la lumina) si unele variatii de culoare in irisi (partea colorata a ochiului).
  • Predispozitie la afectiuni autoimune: persoanele cu vitiligo pot avea mai multe sanse de a face alte afectiuni autoimune care afecteaza modul in care functioneaza sistemul imunitar al corpului lor. Conditiile autoimune comune includ hipotiroidismul, diabetul si anemia.
  • Provocari emotionale: Persoanele cu vitiligo se pot simti jenate de felul in care arata pielea lor. Acest lucru ar putea provoca anxietate sau depresie, iar adesea pacientii au tendinta de a se izola social.
Procedura non-chirurgicala

Tratament sigur

Fototerapia tintita cu excimer reprezinta o metoda moderna de tratament, fiind prima optiune de tratament pentru vitiligo.

Tratament sigur

Rezultate eficiente

Fototerapia cu Exciplex actioneaza doar asupra zonei afectate fiind o metoda eficienta si sigura de tratament folosita pe orice zona a corpului.

Ce tratamente sunt eficiente impotriva vitiligo?

Planul de tratament depinde de varsta pacientilor, gradul de afectare al pielii, de rapiditatea cu care progreseaza boala si de modul in care afecteaza viata pacientilor. Optiunile de tratament cuprind tratamente topice, orale si terapii fotodinamice care sa ajute la restabilirea culorii si la uniformizarea nuantei pielii. Totusi, rezultatele variaza si sunt influentate de cat de avansata este afectiunea. Unele tratamente pot oferi usoare imbunatatiri, iar altele absolut niciun rezultat. In cele mai multe cazuri, tratamente pot fi eficiente o perioada, insa apoi stagneaza si vitiligo poate avansa si afecta si alte zone.

  • Tratamente orale
    In prezent, nu exista nicio medicamentatie menita sa stopeze vitiligo si sa restaureze melanocitele, insa anumite tipuri de tratamente orale, in combinatie cu terapie fotodinamica pot conferi rezultate:
  • Medicamente antiinflamatoare. Aplicarea unei creme cu corticosteroizi pe pielea afectata poate avea un rezultat in uniformizarea culorii, in special in stadiile incipiente ale bolii. Aceste tipuri de creme sunt eficiente si usor de utilizat, insa este posibil sa confere modificari ale culorii pielii dupa o utilizare mai indelungata. Trebuie precizat ca folosirea timp indelungat nu este lipsita de reactii adverse, cele mai des intalnite incluzand subtierea pielii sau aparitia de dungi sau linii pe piele. Formule mai usoare ale pot fi prescrise copiilor si persoanelor care au zone mari de piele decolorata, iar pastilele sau injectiile cu corticosteroizi ar putea fi o optiune pentru persoanele a caror afectiune progreseaza rapid.
  • Medicamente care afecteaza sistemul imunitar. Unguentele inhibitoare ale calcineurinei, cum ar fi tacrolimus (Protopic) sau pimecrolimus (Elidel) pot fi eficiente pentru persoanele cu zone mici de depigmentare, in special pe fata si gat. Insa, acestea trebuie administrate sub atenta supreveghere a unui medic, intrucat U.S. Food and Drug Administration (FDA) a ridicat un semnal de alarma despre o posibila legatura intre aceste medicamente si limfomul sau cancerul de piele.
  • Chirurgie plastica. Desi pare o solutie extrema, indepartarea chirurgicala a zonelor afectate de vitiligo se poate realiza, insa este soldata cu cicatrici si diferite complicatii, cum ar fi cicatricile cheloide.
  • Terapie fotodinamice

De cativa ani, terapiile fotodinamice au capatat amploare si sunt studii numeroase care le atesta eficienta pe diferite afectiuni ale pielii. In clinica Derma Expert, dispunem de una dintre cele mai puternice terapii fotodinamice – Exciplex, care utilizeaza lumina monocromatica de 308 nm pentru stimularea productiei de melanina.

Cum actioneaza Exciplex impotriva vitiligo?

Tratamentul cu Exciplex impotriva vitiligo consta in livrarea de impulsuri pe zona de tratament, cu scopul de a stimula productia de melanina in piele.

Exciplex utilizeaza tehnologia luminii monocromatice (monochromatic excimer light – MEL) pentru a trata simptomele vitiligo pe intreg corpul, indiferent de unde este localizat: fata, gat, decolteu, brate, spate, fese sau picioare.

Pacientul va reveni la un control peste 7-10 zile, cand se pot evacua prin incizie eventuali trombi formati pe zona tratata si apoi la 30 zile pentru evaluarea rezultatelor.

  • Before-Vitiligo picior
    After-Vitiligo picior
    Before Vitiligo picior After
  • Before-Vitiligo pe spate
    After-Vitiligo pe spate
    Before Vitiligo pe spate After

Cate sedinte sunt necesare pentru a trata vitiligo?

Tratamentul este unul foarte rapid, comod pentru pacient si total nedureros. Protocolul recomandat cuprinde 10-20 de sedinte, realizate de 2-3 pe saptamana. Rezultatele incep sa apara dupa aproximativ primele 2-3 saptamani de tratament, fiind influentate si de vechimea bolii si de aria afectata. Scopul tratamentului Exciplex este sa uniformizeze culoarea pielii si sa reduca petele depigmentate produse de vitiligo.

Ce efecte adverse are tratamentul Exciplex impotriva vitiligo?

Exciplex este un tratament sigur si eficient pentru vitiligo, care are efecte adverse minime, precum roseata si edem tranzitoriu. Poate fi combinat cu tratamente topice sau orale, astfel incat pacientii sa obtina cele mai bune rezultate. Dupa setul de sedinte recomandat cu Exciplex, pacientii se pot expune la soare, dupa ce in prealabil au aplicat creme cu factor de protectie, astfel ca piele nu va mai fi sensibila la razele solare.

Programeaza-te

Consulta medicul specialist al clinicii Derma Expert

Minim-invaziv

Alternativa la terapiile topice sau sistemice, care pot avea efecte secundare severe.

Putin dureros

Procedura necesita un timp scurt de tratament si este putin dureroasa.

Testimonialele pacientilor

Vitiligo
Dupa multi ani de incercari cu diverse tratamente pentru vitiligo, am descoperit Exciplex si rezultatele sunt impresionante! Dupa cateva sedinte, zonele depigmentate au inceput sa-si recapete culoarea, iar pielea mea arata mult mai uniforma. Este un tratament eficient si nedureros, iar echipa a fost extrem de profesionista!
Andreea MarcuPacient
Vitiligo
Am fost sceptic la inceput, insă Exciplex chiar functioneaza! Dupa 6 sedinte, am vazut o imbunatatire semnificativa in zonele afectate de vitiligo. Acum ma simt mult mai increzator cand ies în public. Recomand acest tratament oricui se confrunta cu vitiligo!
Radu PopoviciPacient
Vitiligo
Exciplex a fost o adevarata schimbare pentru mine. Pielea mea a inceput sa arate din nou sanatoasa, iar petele de vitiligo s-au redus considerabil. Tratamentul este rapid si nu provoaca disconfort, iar rezultatele sunt vizibile dupa primele sedinte. Ma bucur ca am gasit o solutie eficienta!
Mihaela DumitrescuPacient

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Este vitiligo o boala contagioasa?
Vitiligo afecteaza doar pielea?
Cat de eficient este tratamentul Exciplex pentru vitiligo?
Cat de des trebuie sa fac tratamentul Exciplex?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT