Scleroterapie

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este o procedura medicala pentru eliminarea vaselor sparte – telangiectaziilor. Procedura presupune injectarea unei substante in vasul afectat si este echivalentul unei proceduri de indepartare chirurgicala a vasului. Scleroterapia este utilizata cu succes inca din anul 1930, devenind alaturi de tratamentele laser, o varianta sigura si eficienta impotriva leziunilor vasculare.

In clinica Derma Expert, oferim pacientilor care se confrunta cu leziuni vasculare la nivelul membrelor o metoda completa pentru tratarea acestora: scleroterapia si procedura laser cu aparatul Vbeam Prima, cea mai performanta platforma laser la ora actuala pentru astfel de afectiuni. In functie de aspectul si pozitionarea vaselor, medicul poate recomanda o combinatie intre scleroterapie si laser Vbeam, acestea completandu-se reciproc. Evaluarea corecta a vaselor si abordarea terapeutica potrivita a acestora asigura pacientului cele mai bune rezultate.

Ce fel de substanta utilizam pentru scleroterapie?

In clinica Derma Expert, solutia utilizata este Aetoxisclerol,  care are ca si substanta activa Polidocanol, un agent sclerozant ce actioneaza asupra vaselor de sange prin micelele continute. Aceste micele vor dizolva proteinele si lipidele din membrana vasului. Astfel, solutia utilizata dezintegreaza peretele interior al vasului, determinandu-l sa se lipeasca, iar sangele sa se coaguleze. Pe parcursul unei saptamani, vasul tratat se transforma intr-un cordon cicatricial care este resorbit. In prezent, Aetoxisclerol asigura rezultate superioare fata de alte solutii si implica reactii adverse minime, iar in urma studiilor clinice, am ales sa il utilizam in clinica noastra.

Cum functioneaza scleroterapia cu Aetoxisclerol?

Odata injectata in vas, solutia deterioreaza celulele care tapeteaza vasele de sange. Vasele deteriorate dispar lent in urmatoarele 2-4 saptamani, deoarece sistemul imunitar va reactiona si va indeparta vasele de pe zonele tratate. In medie, telangiectaziile se reduc cu 70-90%  si sunt necesare 2-4 sesiuni de scleroterapie, intervalul dintre sedinte fiind de 6 saptamani. Este absolut necesar ca pacientul sa poarte ciorapi de compresie imediat dupa terminarea procedurii. Cu ajutorul presiunii exercitate gradual de-a lungul piciorului, ciorapii de compresie stimuleaza si imbunatatesc circulatia venoasa si limfatica, reducand riscul de edem, efect advers normal in cazul scleroterapiei.

Cum se desfasoara procedura de scleroterapie?

Inainte de inceperea tratamentului este necesara o ecografie Doppler. Aceasta investigatie bazata pe ultrasunetele, evalueaza sistemul circulator si ajuta la identificarea modificarilor patologice din artere si vene, stabilind eligibilitatea pacientului pentru scleroterapie sau laserterapie. Soluția pentru scleroterapie este injectata printr-un ac foarte fin direct in venele afectate. In momentul injectarii, pacientul resimte un disconfort usor timp de cateva minute, mai pregnant atunci cand sunt injectate vene mai mari. Procedura dureaza aproximativ 15-45 de minute, in functie de marimea zonei afectate. Numarul venelor injectate intr-o singura sesiune depinde de marimea si localizarea venelor, precum si de starea medicala generala a pacientului. Daca este vorba de zone mari afectate, medicii clinicii Derma Expert vor prefera sa realizeze procedura de scleroterapie in sedinte diferite.

Recomandarile medicilor Derma Expert inainte de scleroterapie

 • Este necesar sa faceti o ecografie Doppler pentru a verifica daca exista vreo boala vasculara
 • Cu 48-72 h inainte de procedura, nu luati aspirina, ibuprofen sau alte medicamente anti-inflamatoare. Daca aveti recomandare pentru un antibiotic anume, informati medicul Derma Expert despre acest lucru.
 • Nu aplicati creme sau lotiuni pe zona care urmeaza sa fie tratata
 • Imediat dupa procedura, este obligatorie purtarea ciorapilor de compresie.
Procedura non-chirurgicala

Necesita doar injectare

Poate fi folosita pentru a trata anumite afectiuni ale vaselor de sange si ale celor limfatice, care determina aceste vase sa se formeze incorect.

Tratament sigur

Rezultate eficiente

Este mai putin riscanta decat interventia chirurgicala si cercetarile sugereaza ca elimina in mod eficient venele de tip panza de paianjen in 75-90% din cazuri.

Reactii adverse dupa scleroterapie

Majoritatea pacientilor nu prezinta efecte adverse si observa o disparitie lenta a vaselor tratate in urmatoarele 2-4 saptamani. Totusi, in unele cazuri pot aparea urmatoarele reactii post tratament:

 • Vezicula la locul de injectare – datorata scurgerii unei cantitati mici de produs in tesutul din jur; se rezolva de la sine, putand ramane doar o mica hiperpigmentare discreta si tranzitorie ce dispare in cateva luni fara tratament
 • Echimoza la locul de injectare – dispare de la sine in cateva zile/saptamani
 • Mici trombi pe traiectul venei tratate – aspect de puncte albastre-verzi sau negre care se rezolva fara tratament in urmatoarele 6-8 saptamani; uneori pot fi discret durerosi si pot fi evacuati prin incizie.
 • Edem – ocazional mai ales la pacientii care stau mult in picioare; se recomanda purtarea de ciorapi de compresie si tinerea piciorului ridicat in repaus.
 • Tromboflebita superficiala – foarte rara (< 1‰ cazuri); se recomanda compresie, elevarea piciorului, comprese calde si medicatie antiinflamatoare.
 • Matting vascular – aparitia de mici vase cu aspect de retea in periferia zonei tratate; apare la 30% din pacienti si uneori se rezolva de la sine in timp sau se poate efectua laser vascular
 • Infectie – foarte rar
 • Cicatrice – foarte rar
 • Reactii alergice – foarte rar, mai ales la pacientii cu teren alergic

Recomandarile medicilor Derma Expert dupa scleroterapie

 • Dupa procedura, pacientul trebuie sa mearga pe jos 30-40 de minute in pas alert. Este un element foarte important al profilaxiei antitrombotice.
 • Pacientul va trebui sa poarte ciorapi speciali de compresie 24h continuu, imediat dupa procedura si apoi timp de 8 h/zi in urmatoarele 2 saptamani
 • Va evita efortul fizic intens, ortostatismul prelungit sau drumuri lungi cu masina sau avionul in urmatoarea saptamana.
 • Va evita expunerea la soare a zonelor tratate datorita riscului de hiperpigmentare post-inflamatorie, mai ales la persoanele cu fototip inchis.

Pacientul va reveni la un control peste 7-10 zile, cand se pot evacua prin incizie eventuali trombi formati pe zona tratata si apoi la 30 zile pentru evaluarea rezultatelor.

Programeaza-te

Consulta medicul specialist al clinicii Derma Expert

Minim-invaziv

Procedura necesita doar injectarea substantei in vase.

Putin dureros

Procedura necesita un timp scurt de tratament si este putin dureroasa.

Testimonialele pacientilor

Scleroterapie
La inceput, am privit cu teama scleroterapia si faptul ca implica injectari, insa consultatia cu Dr Ioana Pescaru m-a facut sa privesc altfel interventia. Mai precis, ca singura varianta pentru vasele mele sparte. Procedura nu a fost dureroasa si am avut rezultate foarte bune impotriva capilarelor afectate.
Irina CocuPacient
Scleroterapie
Faptul ca nu am putut purta niciodata fuste scurte din cauza vaselor sparte m-a frustrat enorm. Am citit si despre laser, si despre scleroterapie. La recomandare medicului, am facut intai scleroterapie si au disparut o buna parte din vase, iar pentru restul, am urmat laserul Vbeam. Sunt extrem de multumita!
Veronica IspasPacient
Scleroterapie
M-am programat in clinica Derma Expert pentru a face laserul Vbeam, insa in urma consultatiei cu Dr Alice Sapca, s-a decis ca procedura de scleroterapie este cea care trebuie facuta in prima instanta. Tratamentul nu este dureros asa cum ma asteptam, iar recuperarea a fost usoara.
Georgiana HeroiuPacient

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cum imi pot da seama daca am nevoie de scleroterapie sau tratament laser?
Cat de eficienta este scleroterapia?
Este posibil ca dupa scleroterapie, vasele sparte sa arate mai rau?
In cat timp se vad rezultatele?

ÎNTREABĂ SPECIALISTUL DERMA EXPERT