Leziunile vasculare la copii: de ce apar și cum pot fi tratate eficient?

Tratamentul dermatologic de la Vbeam este recomandat pentru tratarea petei de vin aparuta la bebelusi.

Leziunile vasculare la copii: de ce apar și cum pot fi tratate eficient?

Localizarea cea mai frecventă a leziunilor vasculare la copii este pe frunte, pleoapă sau ceafă. Acestea se prezintă sub formă de pete roșii, cunoscute medical sub denumirea de hemangioame, sau ”port-wine staines” (cunoscuta drept „pata de vin” sau nevus flameus), o leziune vasculară benignă frecvent întâlnită la copii. În cele ce urmează vă vom explica, cu ajutorul medicilor dermatologi Derma Expert by Elōs, de ce apar aceste leziuni vasculare la copii și cum pot fi acestea tratate, mai ales că pot avea un impact psihologic important asupra lor, la vârsta maturității.

Hemangiomul este o dilatare anormală a vaselor de sânge. Un copil se poate naşte cu un hemangiom sau angiom sau poate să-i apară la câteva săptămâni de la naştere. Hemangioamele la nou-născuţi arată ca nişte pete roşiatice, fără a ieși în relief, şi apar pe faţă sau pe corpul copilului, rareori la nivelul picioarelor sau braţelor. Acestea nu provoacă durere sau disconfort bebelușului și, în mod normal, dispar de la sine pe măsură ce copilașul crește, în jurul vârstei de 3-5 ani.

Când trebuie mers la medic?

Hemangioamele nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți, decât în cazul în care afectează funcții importante cum ar fi vederea, respirația, auzul și alimentația copilului. Părinții trebuie să solicite imediat un consult de specialitate pentru a se stabili un tratament adecvat, în astfel de situații, care poate fi medicamentos, chirurgical sau cu laserul. Deasemenea, în caz de ulcerație, sângerare sau creșterea foarte rapidă în dimensiuni, se impune urgent un consult la medic. Există și cazuri în care hemangioamele pot fi prezente atât la nivel cutanat, cât și extracutanat, cu afectarea organelor interne. De obicei, afectarea internă se produce atunci când pe piele sunt mai mult de 10 hemangioame, situație în care este recomandată o investigație de tip RMN.

”Pata de vin” (port-wine stain) sau nevus flameus se prezintă sub forma unei pete plane de culoare roșie-vineție, cu margini bine definite și se localizează cu precădere pe față, dar poate apărea și pe trunchi sau membre. De regulă, apare pe o singură parte a feței, afectând pleoapa, obrazul și nasul, și în cazuri mai rare pe ambele părți. Există și situații în care pata roși la bebeluși este așezată pe centrul feței, între sprâncene, pe vârful nasului sau pe buze, situație în care leziunea dispare de obicei la vârsta de 1-3 ani. În situațiile în care leziunile vasculare faciale sunt unilaterale sau de trunchi, acestea se pot accentua odată cu înaintarea în vârstă. Pe pata vasculară se pot dezvolta noduli vineții, iar dacă leziunea se extinde pe buză și gingii, în timp, aceste regiuni se hipertrofiază și pot da asimetrie feței.

Laserul Vbeam Perfecta – cel mai eficient tratament pentru port-wine stain

Cea mai sigură și non-invazivă metodă de a trata leziunile vasculare la copii, fie că e vorba de hemangioame sau port-wine stain, este reprezentată de laserul PDL VBeam Perfecta, din clinica Derma Expert by Elōs. Acest laser este singurul care poate fi realizat în condiții sigure și fără efecte adverse chiar și la bebelușilor de peste două săptămâni, pentru că pielea lor sensibilă nu va avea de suferit și nu vor rămâne cu cicatrice. Acesta funcționează pe principiul fototermolizei selective și țintește specific doar vasele de sânge, distrugându-le, fără să afecteze alte structuri ale pielii. Vasele de sânge sunt închise treptat, prin ședințe repetate la interval de 3-4 săptămâni, până la dispariția completă. Sistemul dinamic de răcire, precum și durata scurtă a impulsului îmbunătățește semnificativ rezultatul clinic și reduce considerabil riscurile de reacții adverse. Din aceste motive, medicii Derma Expert by Elōs au ales laserul Vbeam ca metodă de tratament a leziunilor vasculare la copii, fie că e vorba de hemangioame sau port-wine stain/nevus flameus, fiind extrem de eficient încă de la prima ședință. Tratamentul se desfășoară rapid, în condiții de siguranță maximă și cu disconfort minim pentru miciii pacienți.

Întreabă specialistul Derma Expert
    Call Now Button