Melasma. De ce apare și cum o putem trata?

tratament impotriva melasmei

Melasma. De ce apare și cum o putem trata?

Melasma este o problemă dermatologică destul de comună și se manifestă prin pete de culoare maro- brun închis, situate la nivelul feței (frunte, obraji, nas sau deasupra buzei superioare). Melasma reprezintă leziuni pigmentare de dimensiuni mari, adică acumulări în exces de melanină (pigmentul care dă culoare pielii și este produs de către melanocite), sub acțiunea diverșilor factori. Este mai frecventă în rândul femeilor, decât în cel al bărbaților, și este destul de dificil de acoperit cu produse de machiaj, ceea ce afectează proiecția pacientei în viața socială.

Înainte de a prezenta cel mai eficient tratament disponibil în clinica Derma Expert împotriva leziunilor pigmentare, vă vom prezenta factorii care conduc la apariția melasmei, conform Academiei Americane de Dermatologie.

Cauzele apariției melasmei:

  • Expunerea prelungită la soare, fără factor de protecție
  • Modificări hormonale (mai ales în timpul sarcinii, femeile se confruntă cu melasmă)
  • Factori genetici
  • Medicamente fotosensibilizante

Melasma are un grad de ocurență crescut, mai ales în timpul sarcinii, când activitatea hormonală se modifică și se intensifică activitatea melanocitelor, care secretă melanină în exces. Problema persistă și după sarcină, astfel că nu putem vorbi de o retragere a petelor maronii de pe față. Prima recomandare a medicilor dermatologi este aplicarea cremei de protecție solară pe tot parcursul zilei, la un interval de 2 ore, pentru a stopa avansarea melasmei. Deasemenea, există variante de peelinguri chimice, special concepute pentru această problemă, însă trebuie efectuate mai multe ședințe, iar gradul de eficiență este destul de redus, chiar și după mai multe tratamente.

Laserul Alexandrite, metoda cea mai eficientă de a trata melasma

Recomandarea medicilor dermatologi ai clinicii Derma Expert este utilizarea laserului Alexandrite, de pe platforma laser AlexTrivantage. Cu o lungime de undă de 755 de nm, laserul Alexandrite țintește acumulările de melanină, iar energia generată de laser este absorbită de către acestea, distrugându-le treptat. Foarte important este de menționat că laserul țintește strict celulele în care melanina este concentrată în procent mare, în timp ce celulele sănătoase nu au de suferit.

După acțiunea laserului Alexandrite, zonele afectate de melasmă se vor închide treptat în următoarele 24-48 de ore (maro închis sau chiar negru) și se pot forma mici cruste care vor cădea în următoarele 10-21 de zile, când leziunea se va depigmenta și se va apropia de pigmentul natural al tenului.

Procedura de îndepărtare a melasmei cu laser Alexandrite în clinica Derma Expert este minimum dureroasă și este realizată în condiții de maximă siguranță pentru pacienți, cu adaptarea paramentrilor laserului în funcție de caracteristicile acestora. Protocolul de tratament recomandat de specialiștii dermatologi Derma Expert poate fi între 3 și 6 ședințe, în funcție de gradul melasmei, realizate la un interval de 4-6 săptămâni. Între ședințele de tratament, este obligatorie utilizarea cremei cu factor de protecție.

Programați acum o consultație gratuită cu unul dintre medicii dermatologi Derma Expert pentru a primi un protocol de tratament personalizat împotriva melasmei!

 

Întreabă specialistul Derma Expert
    Call Now Button