Varicele: ghid de prevenție și tratament

Ghid de preventie impotriva varicelor oferit de clinica dermatologica Derma Expert by Elōs

Varicele: ghid de prevenție și tratament

Dacă nu sunt depistate în stadiu incipient și tratate corespunzător, varicele pot afecta sever stilul de viață al pacienților și pot conduce la diverse complicații. Varicele se încadrează în categoria bolilor varicoase, o afecțiune evolutivă, care de la disconfort estetic, ajunge la cel fizic. Medicii clinicii Derma Expert by Elōs vă sfătuiesc cum să preveniți varicele și care sunt cele mai eficiente metode de tratare a bolii varicoase în stadiu incipient, adică acela al vaselor sparte și venelor dilatate.

În primă fază, apar vasele sparte (telangiectaziile) și dilatațiile venoase la nivelul gambelor și coapselor, acesta reprezântând stadiul 1. De la stadiul 1, dacă nu se intervine cu tratamente eficiente, cum sunt cele laser, care să stopeze extinderea rețelei de vase sparte și dilatarea capilarelor, se poate ajunge la stadiul 6, stadiul ulcerului varicos. Clinica Derma Expert by Elōs are în portofoliu laser extrem de eficiente împotriva vaselor sparte și dilatate. Combinația de laser Nd:Yag cu laser PDL (Pulsed Dye Laser) Vbeam acționează eficient pe toate tipurile de vase sparte, împiedicând agravarea acestora și transformarea în varice.

Vasele sparte și dilatațiile venoase pot fi ușor observate, prezentându-se sunt formă de linii roșii, albastre sau mov. Nu provoacă durere, însă sunt extrem de inestetice, în special pentru femei, în cazul cărora frumusețea picioarelor este prioritară. Medicii dermatologi ai clinicii Derma Expert by Elōs vă recomandă să acționați împotriva telangiectaziilor, încă din stadiul incipient, cu laserul Nd:Yag și PDL Vbeam.

De ce apar varicele?

De apariția varicelor sunt responsabile, în mare parte, situațiile care pun presiune asupra rețelei venoase, precum:

  • Obezitate
  • Sedentarism
  • Sarcină
  • Orstostantism (statul prelungit în picioare)
  • Ridicarea greutăților
  • Purtarea tocurilor și hainelor strâmte, care îngreunează circulația sanguină

Totodată, factorul genetic are o pondere destul de mare, varicele putând apărea la pacienți care nu se confruntă cu factorii mai sus menționați. În stadiul incipient, acela al telangiectaziilor, simptomatologia nu este prezent decât la nivel estetic. Începând cu stadiul 2 apare senzația de picior greu, senzația de picior umflat, care se ameliorează la mers și se intensifică atunci când pacientul stă. Poate apărea edem la nivelul gleznelor. În stadiile avansate, simptomatologia se acutizează. Modificările tegumentare apar începând cu stadiul 4 și deja îngrijorează pacientul, mai ales că sunt niște modificări ireversibile, iar stadiul de ulcer varicos este un stadiu care modifică foarte mult calitatea vieții pacientului, ceea ce este total indezirabil.

Cum stopăm apariția varicelor?

Pentru a evita degenerarea în stadiul avansat al varicelor, trebuie să vizitați medicul dermatolog și să urmați tratamentul laser potrivit tipului de vase sparte și dilatate cu care vă confruntați. Consultația inițială va stabili ce tip de laser vă este recomandat, în unele cazuri medicii Derma Expert by Elōs putând recomanda un protocol care să cuprindă atât laserul Nd:Yag, cât și PDL Vbeam. Complementar, se poate realiza și scleroterapia (o procedură simplă prin care se injectează direct în vase o substanţă iritantă care determină închiderea venei  şi totodată  disparitia  unor simptome neplăcute legate de prezenţa dilataţiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne).

Principiul de acțiune al celor două lasere este același, și anume, principiul fototermolizei selective. Laserele țintesc specific doar vasul de sânge, distrugându-l, fără să afecteze alte structuri ale pielii. Acțiunea laserelor determină coagularea sângelui și iritația peretelui vaselor sanguine mici prin căldură intensă degajată, care determină închiderea acestora.

În funcție de cât de avansate sunt vasele sparte și dilatate, medicii Derma Expert recomandă un protocol de tratament cuprins între 3-6 ședințe, efectuate la un interval de 4 săptămâni. În unele cazuri, mai ales în cel al vaselor mici și superficiale, este necesară o singură ședință de tratament. În acest fel, este stopată apariția varicelor, iar aspectul picioarelor este vizibil îmbunătățit.

Programați acum o consultație la clinica Derma Expert by Elōs și profitați de oferta specială de 50% reducere la cele mai eficiente tratamente laser împotriva venelor sparte de pe picioare!

Întreabă specialistul Derma Expert